Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Autos en Motoren

Wanneer gebruik je een aanhangwagen en wat moet je erover weten?

Het kan in sommige gevallen heel handig zijn om een aanhangwagen te hebben. Denk aan een situatie waarin je met veel mensen op vakantie gaat en een hoop spullen moet vervoeren. Ook kan het handig zijn tijdens een verhuizing, maar waar moet je allemaal opletten als je rijdt met een aanhanger? In dit artikel lees je het!

Mag iedereen met een aanhanger rijden?

Kan en mag je zomaar met een aanhangwagen van Van Laar rijden? Het antwoord is ja, maar je mag niet met alle soorten aanhangers rijden. Wanneer je met een grotere of zwaardere aanhanger wilt rijden, moet je wel een speciaal aanhanger rijbewijs hebben gehaald. Voor het rijden met een aanhangwagen heb je een rijbewijs B, B+ of BE nodig. Hoe zwaar de aanhangwagen mag zijn verschilt per rijbewijs. 

Hoe hard rijden met een aanhanger? 

Dit is een vraag die ook erg vaak gesteld wordt met betrekking tot aanhangwagens. Wanneer een aanhanger lichter is dan 3.500 kilo, mag je er niet harder dan 90 km/u mee rijden. Wanneer de aanhanger zwaarder is dan 3.500 kilo adviseren we je om niet harder dan 80 km/u te rijden. Dit zijn snelheidsregels die in Nederland gelden. In andere landen kan dit weer anders zijn. Lees voor je op vakantie gaat met een aanhanger dus altijd even de regels in dat land door. 

Goed achteruitrijden met een aanhanger

Iets wat lastig kan zijn met een aanhanger is om goed achteruit te rijden. Het maakt het nog lastiger als je ook nog moet sturen tijdens het achteruitrijden. Het maakt het extra lastig dat je naar rechts moet sturen als je de aanhanger naar links wilt krijgen. Ook is het belangrijk om goed over je schouder te kijken en alle spiegels in de gaten te houden. Wanneer je hier allemaal op let is het een kwestie van veel oefenen.