Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Acceptance and commitment therapy

Wat is ACT therapy?

De Acceptance and Commitment Therapy richt zich op zes verschillende vaardigheden. Daarmee leer je beter omgaan met de eventuele obstakels die je in het dagelijkse leven kunt tegenkomen. De ACT therapy is een cognitieve gedragstherapie (deze is actief en doelgericht). Het richt zich vooral op veerkracht, zodat u in het dagelijkse leven met problemen leert omgaan. Tijdens ieders leven gebeuren vervelende zaken. Dat soort tegenslagen moet u leren verwerken. Het is onmogelijk om alles tijdens het leven te controleren. U moet bepaalde zaken los kunnen laten. U kunt beter, wanneer u tegenslag heeft, er beter even erbij stilstaan en voelen. Verval dus niet direct in een vecht- of vluchtstand. Wanneer u de tegenslag toegelaten heeft, kunt u zich weer beter richten op zaken die het leven rijker en aangenamer maken.

Wanneer is ACT geschikt?

Wanneer u zich wilt richten op die zaken die echt belangrijk voor u zijn en remmingen achter u wilt laten, kan ACT daarbij helpen. ACT kan u helpen bij angst, depressie, stress, burn-out, rouw en nog veel meer andere zaken. Bij een ACT behandeling is er niet één hetzelfde. Iedere behandeling wordt op u persoonlijk afgestemd. De psycholoog zal door middel van vragen er proberen achter te komen wat uw probleem is. Hij zal nagaan waar u vastloopt en wil weten waar u graag met uw leven naar toe wilt. Hij zal nagaan welke gevoelens, gedachten en gedrag bij u in de weg staan. Wanneer hij dat weet, zal hij een behandelingsplan opstellen.

ACT Hexaflex

Samen met de psycholoog zal u werken om uw concrete weerbaarheid te vergroten. Uw veerkracht moet worden versterkt, zodat u leert omgaan met de uitdagingen die ieder leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Er wordt bij ACT gebruik gemaakt van zes fundamenten die tijdens de behandeling worden gebruikt. Ze dienen om u te wapenen tegen de tegenslagen die u tijdens het leven zeker zal moeten ondergaan. De zes stappen worden de ACT Hexaflex genoemd.

Wie helpt u bij de ACT?

U kunt gebruik maken van een psycholoog of psychiater. Woont u in Amsterdam, maak dan gebruik van een psychiater Amsterdam. Dat is verstandig, omdat u tijdens de behandeling meerdere malen de psychiater Amsterdam zal moeten bezoeken. De psychiater Amsterdam zal tijdens de behandeling kijken waar u vastloopt. Hij zal dan vanuit één van de zes punten die bij een behandelingsplan gebruikt worden, gaan werken. De zes punten zijn: acceptatie, defusie, zelf als context, het hier en nu, waarden en toegewijd handelen. Waar u volgens de psychiater op vastloopt, zal het startpunt zijn om de behandeling te starten.

https://invivoclinics.nl/acceptance-commitment-therapy/