Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Alles over een gezond vetpercentage

Gezond leven willen we allemaal, maar dat is voor de ene persoon net wat gemakkelijker dan voor de ander. Factoren die onderdeel zijn van een gezonde levensstijl zijn voeding en sport. Echter, hoe weet je nu of je gezond leeft? Een van de manieren om dat te bepalen, is door je vetpercentage te berekenen. Maar wat is een gezond vetpercentage en hoe meet je het? In dit artikel vertellen we je alles over vetpercentages en hoe je deze meet en kan verlagen.

Je lichaamspercentages

Wat misschien iedereen wel weet: je lichaam bestaat voor het grootste deel uit vocht. Dat is tussen de 55 en 60%. De andere percentages zijn opgedeeld in spieren, botten, vet en overig weefsel. Deze percentages verschillen per persoon. Zo zal het spierpercentage hoger dan gemiddeld zijn bij iemand die veel krachttraining doet. Wanneer je juist niet sport en ongezond eet, dan is de kans groot dat het vetpercentage hoger is. Om dit zeker te weten, kun je jouw vetpercentage berekenen.

Gezond vetpercentage

Waar je geen invloed hebt op de percentages van water en botten, heb je wel invloed op je vetpercentage en spierpercentage. Wanneer je gezond leeft en regelmatig aan sport doet, dan kun je deze waarden op peil houden. Maar wat is dan een gemiddeld en gezond percentage?

Als het gaat over het vetpercentage dan ligt het gemiddelde bij mannen tussen de 18% en 25%. Vrouwen hebben gemiddeld een hoger vetpercentage, omdat onderzoek aantoont dat het hormoon oestrogeen vet opslaat. Het gemiddelde vetpercentage van vrouwen is tussen de 25% en 31%. Alles boven de bovengenoemde percentages toont overgewicht aan. Je vetpercentage berekenen kan je inzicht geven in jouw gezondheid en gewicht.

De vetpercentages worden opgedeeld in vier typen lichamen: atletisch, goede gezondheid, normaal/gemiddeld en overgewicht. Vrouwen met een vetpercentage tussen de 14% en 20% hebben een atletisch vetpercentage, waar mannen dit hebben bij een percentage tussen de 6% en 13%.

Meten

Het vetpercentage kan gemeten worden door middel van een huidplooimeter en middels de BIA-methode. Deze kunnen gemeten worden door een arts of in de sportschool. Wanneer je hier geen toegang tot hebt kun je met een online calculator een eerste inschatting maken.

https://voedingschema.nl/vetpercentage-berekenen/