Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Je eigen bankhoes of stoelhoes maken? Zo doe je dat!

Ben je een echte bezige bij en houd je van zelfgemaakte spullen? Lekker creatief in de weer, waarmee jij een persoonlijke sfeer creëert in je huis. Van een zelfgemaakte vaas van keramiek tot een geborduurd kussen voor op je bank. Hoe leuk zou het dan zijn als je zelf hoezen voor stoelen kon maken, of voor op je bankstel? Met hoezen voor stoelen in jouw favoriete stof geef je een eigen stijl aan je stoelen en daarnaast lijken ze weer helemaal nieuw. Hoe je dit maakt en wat je hiervoor nodig hebt, lees je in dit artikel!

Wat heb je nodig?

Het belangrijkste is natuurlijk het patroon, wat je uiteraard kiest naar eigen smaak en wens. Je kiest hiervoor patroontekenpapier en/of een (laken)katoen voor een proefmodel. Zo voorkom je dat je dagen bezig bent, om er vervolgens achter te komen dat het niet past. In dit artikel gaan we uit van een stof met een krijtstreep voor de hoezen voor stoelen, dus deze heb je dan ook nodig. Eventuele benodigdheden zijn een rits voor de hoes als ook ritsen voor de stoelkussens. Als laatste heb je uiteraard een bijpassende kleur garen nodig, om je hoezen mooi af te werken.

De hoeveelheid stof die je nodig hebt is afhankelijk van de stofbreedte en het stofdessin. Bepaal dus daarna welke hoeveelheid je nodig hebt.

Patronen maken: werkwijze

Eerst ga je patronen maken en hier gaat wat meetwerk aan vooraf. Om de werkwijze op een rijtje te zetten is onderstaand opgesomd hoe je patronen moet maken.

  • Van het patroontekenpapier kun je patronen maken voor de hoezen van je stoelen, door de fauteuil op te meten en deze na te tekenen. Dit kun je doen door het proefstof op de stoel te spelden en de vorm erop over te tekenen.
  • Daarna ga je patronen maken voor alle zeiden die bedekt moeten worden door het patroon, zoals de achterkant en de zitting.
  • Het is belangrijk om voor de patronen te meten tot de gewenste lengte of tot de grond.
  • Maak ook een patroon van het rugleuning, zitting- en armleuningkussen en meet hiervoor de dikte van de kussens op. Om alles goed op elkaar aan te laten sluiten voor de hoezen van je stoelen, is het van belang om tekentjes op de patronen te maken.
  • Knip als laatste de patronen uit en controleer ze met de stoel, waarnaar je ze eventueel nog aan kunt passen.