Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Wat kan je doen bij een arbeidsconflict?

Een conflict op de werkplek is erg vervelend en kan de werksfeer verpesten en ervoor zorgen dat jij geen zin meer hebt om naar het werk te gaan. Het is dan ook belangrijk dat hier met elkaar over gepraat wordt. Als jij je goed blijft gedragen maar jullie komen er toch niet uit samen dan kan je naar de rechter met dit arbeidsconflict.

Ga een gesprek aan met jouw leidinggevende of werkgever.

Vertel jouw werkgever of leidinggevende over de werksfeer. Soms kunnen jullie dan al samen tot een oplossing komen.

Let er wel op dat jij je niet door je werkgever onder druk laat zetten om akkoord te gaan met afspraken die jij niet wilt maken. Dit gaat dan bijvoorbeeld over aanpassingen in jouw contract of werk.

Als je bang bent dat je ontslagen word vanwege dit arbeidsconflict kan je altijd contact opnemen met een jurist of je kunt advies vragen bij jouw rechtsbijstandsverzekeraar of vakbond.

Vind de vertrouwenspersoon op werk

Als de ruzie over vervelend gedrag zoals agressie, geweld, pesten of discriminatie gaat, kan je het probleem ook bespreken met een vertrouwenspersoon op jouw werk. Deze zijn er namelijk speciaal om werknemers bij dit soort problemen te helpen.

Controleer het verslag

Als de werkgever een verslag van het gesprek maakt, controleer dit dan. Als jij het niet eens bent met het verslag, is het verstandig om hier schriftelijk op te reageren. Vraag dan of de werkgever deze reactie aan jouw dossier toevoegt en bewaar zelf ook een kopie.

Zorg dat je ondanks alles goed je werk blijft doen. Ga je niet ziekmelden als je dat niet echt bent. Dit maakt jouw sterker als het tot een rechtszaak komt, jij bent een goede werknemer tijdens dit nare arbeidsconflict geweest.

Mediator

Als je er met je werkgever nog altijd niet uit komt vraag je om hulp bij een mediator. Een mediator is onpartijdig en helpt jullie dit arbeidsconflict op te lossen.

https://mediatorkaart.nl/arbeidsconflict/