Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Dienstverlening

Wat is feedback? Een essentieel onderdeel van persoonlijke en professionele ontwikkeling

Feedback is een term die we vaak horen in de context van persoonlijke en professionele ontwikkeling.  Dit geeft je inzicht in hoe anderen jouw prestaties en gedrag zien en hoe je deze kunt verbeteren. In deze blog zullen we het hebben over wat feedback is, waarom het essentieel is en welke soorten van feedback er zijn.

Wat is feedback?

Dit is een proces waarbij een persoon informatie ontvangt over zijn of haar prestaties of gedrag van andere mensen. Bijvoorbeeld bij het voetbal wordt er tijdens een training feedback gegeven over wanprestaties. Dit is namelijk essentieel voor de voortgang in jouw persoonlijke ontwikkeling. Het doel is namelijk door het krijgen van feedback je zelf laat groeien, helpen en ontwikkelen.

Soorten feedback

Er zijn verschillende soorten feedback. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste soorten:

Beoordelingsfeedback

Dit is de feedback die je krijgt van iemand die verantwoordelijk is voor je prestaties, zoals een mentor van je school of manager. Dit type feedback is vaak gekoppeld aan een beoordelingssysteem en kan worden gebruikt om je te beoordelen op prestaties.

Constructieve feedback

Dit feedback is gericht op het verbeteren van je prestaties. Het is vaak gericht op specifieke gedragingen en bevat suggesties voor verbetering. Dit type feedback wordt gegeven door collega’s of familieleden.

Positieve feedback

Dit feedback krijg je als je een goede prestatie hebt geleverd. Een positieve feedback zorgt ervoor dat je nog beter gaat presteren in de toekomst en moedigt je aan.

Waarom is feedback zo belangrijk?

Het belang van feedback is dat het helpt om jouw eigen prestaties verder te kunnen verbeteren en daardoor ook je sterke punten kan identificeren. Feedback kan ook bijdragen aan het verbeteren van de communicatie en relaties tussen mensen.

Kortom heb je feedback overal om je heen en zal voor sommigen een soort van kritiekpunt zijn. Je moet feedback altijd ervaren als iets positiefs en probeer je verder te ontwikkelen en te groeien. Feedback is namelijk de bron voor een bijzondere toekomst van elk persoonlijk individu.

https://www.bokscoaching.nl/wat-is-feedback/