Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Dienstverlening

Wie moet de advocaat betalen bij een scheiding?

Wanneer je een advocaat nodig hebt bij de scheiding, dan weet je dat dit niet gratis is en daardoor is er bij veel mensen de vraag wie deze advocaat nou eigenlijk moet gaan betalen. Zorgeloosch kan jou bij die vraag helpen voor wat extra belangrijke duidelijkheid. 

Een scheidings mediator inschakelen

Wanneer jullie er samen niet uit kunnen komen en jullie ontdekt hebben dat jullie wel wat extra hulp kunnen gebruiken, dan kun je voor een scheidings mediator kiezen die met jullie mee kan kijken tijdens het voeren van het overleg, maar wanneer er bijvoorbeeld een eigen bedrijf in het spel is, dan is het soms wel eens nodig om een advocaat in dienst te nemen om alles in goede banen te leiden. Je kunt hier dan zelf ook bij kiezen wanneer je de advocaat in wilt gaan schakelen. Wanneer je eigenlijk alle andere afspraken wel kunt maken, maar alleen een aantal andere zaken lastiger worden, dan kun je de advocaat op een later moment inschakelen. 

Iedere situatie verschilt

Er zijn verschillende situaties die je moet bekijken om te kunnen zeggen wie de advocaat betaalt bij de echtscheiding. Wanneer jullie nog samen prima door één deur kunnen, dan kun je het misschien ook wel af met een advocaat die jullie bij de juridische zaken kan helpen en in dat geval is het misschien wel logisch, maar delen jullie de kosten die er gemaakt worden, omdat jullie hier natuurlijk beide de vruchten van hebben kunnen plukken en er geen tweede advocaat nodig is geweest. Dit is eigenlijk toch wel het meest ideale verhaal voor alle betrokken partijen en zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. 

Allebei een individuele advocaat

Wanneer jullie niet meer samen door één deur kunnen, dan is 1 advocaat zeker geen optie en is er vaak geen andere keuze dan een advocaat voor ieder van de partijen. Zo staan de twee partijen vaak recht tegenover elkaar en hebben zij ieder een advocaat. In dit geval betaalt iedere partij de eigen advocaat en wanneer er een echte rechtszaak uit komt, dan betaalt de verliezer de kosten voor deze zaak. Dit is echter wel afhankelijk van een aantal factoren die hierbij meespelen, dus bind je hier niet te veel op vast. Dit is niet de meest gewenste manier, maar hier kun je helaas niet altijd omheen. 

Niet een regel

Zo zie je dus dat het per situatie heel erg kan veranderen en dat er niet een geschreven regel is die het allemaal duidelijk kan maken voor de partijen.