Uw Beste Bedrijvengids
Image default
E-Books

Moet ik een Kobo of in Kindle kopen?

De meeste mensen hebben wel gehoord van de Kindle e-readers van Amazon. Echter zijn in Nederland juist de e-readers van Kobo erg populair. De vraag is nu: wat is de betere keuze. Of je nou van plan bent over te stappen, of dat je op zoek bent naar je eerste e-reader. Na dit artikel weet je precies wat de voor en nadelen zijn van de verschillende e-readers.

Aanbod boeken

Amazon is officieel niet aanwezig in Nederland. Alle verkopen worden gedaan via hun Duitse webwinkel. Nederland is altijd een beetje een ondergesneeuwd land geweest voor Amazon en kon nooit rekenen op veel aandacht.

Op het gebied van prijs voor de e-books is Amazon altjid concurrerend geweest. Uit verschillende onderzoekjes op internet komt Amazon, zeker op het gebied van bestsellers, goed uit de bus als het om de prijs van de e-books gaat.

In Nederland heeft Kobo een samenwerking met Bol.com, de Nederlandse tegenhanger van Amazon. Je hebt als Kobo bezitter daar verschillende mogelijkheden tot het lezen van boeken. Aan de ene kant kun je ze kopen, aan de andere kant is er met Kobo Plus inmiddels ook een abonnementsdienst welke 40.000 boeken aanbiedt. Op het gebied van Nederlandse boeken heeft Bol.com een beter aanbod dan Amazon.

Het is dus de vraag of je puur op prijs of ook op aanbod van Nederlandse boeken zoekt. Bij het eerste zit je het best met een Kindle, bij de laatste kun je beter kiezen voor een Kobo.

Uiterlijk van de e-reader

Beide merken hebben geen bijzondere kenmerken qua uiterlijk. Het is dus echt een kwestie van smaak welke e-reader je precies het mooist vindt.

Natuurlijk heb je bij beide e-readers ook de mogelijkheid om een cover aan te schaffen. Een Kobo hoesje is niet alleen leuk om jouw e-reader aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur qua uiterlijk, maar zorgt er ook voor dat je e-reader beschermd is. Dit is dus een echte win-win.

Interface

De interfaces van zowel Kobo als Kindle werken erg intuitief. Wat Kobo speciaal maakt vergeleken met de Kindle, is de hoeveelheid mogelijkheden die je hebt om de interface tijdens het lezen van het boek aan te passen aan je voorkeuren. Alle soorten lettertypen kunnen worden geïmporteerd. Verder geeft de Kobo je een beter boekgevoel. Dus op basis van interface zouden wij voor een Kobo kiezen.

 

Prijs

In prijs ontlopen de beide aanbieders elkaar niet veel. Beide fabrikanten hebben verschillende lijnen aan producten. Zo heeft Kobo nu de Kobo Aura Edition 2 als instapmodel, Kobo Aura H2O als hoger geschaald model en de Kobo Aura One als topmodel met een groot scherm. Kindle heeft de Paperwhite en de Voyager.

Conclusie

Het is niet direct te zeggen welke e-reader je moet kiezen. Wel heeft Kobo in Nederland een sterkere positie en zijn ze nog steeds erg sterk in het onwikkelen van nieuwe e-readers. Vooral de Kobo Aura One heeft iedereen zeer positief verrast. Qua uiterlijk ontloopt het elkaar weinig. Verder is er ook weinig verschil in prijs tussen de verschillende aanbieders. Een echt topmodel zoals de Kobo Aura One, heeft Amazon echter niet.