Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Electronica en Computers

Refurbished betekent niet afgedaan

Een laptop gaat vele jaren mee. Maar om diverse redenen kopen veel mensen na een paar jaar weer een nieuwe. Dat willen niet zeggen dat de oude laptop niet meer deugt. Vaak worden dat soort beslissingen meer om emotionele dan op logische gronden genomen. Er komen nieuwe modellen laptops op de markt met de laatste Intel processor en men wil die hebben. Was de oude laptop echt te langzaam. Niet per se. Of wellicht realiseren mensen zich kort na de aankoop van een nieuwe laptop, dat die toch niet goed aansluit bij hoe ze een computer gebruiken. De opslagcapaciteit is bijvoorbeeld toch te beperkt of het beeldscherm te klein. Zoals gezegd zijn er tal van redenen. In dit artikel gaan we je wat meer informatie geven over het kopen van een tweedehands laptop.

Bewegende delen

Tegenwoordig hebben veel laptops geen harde schijf meer. Daar is de zogenoemde ‘solid state drive’ zonder draaiende delen voor in plaats gekomen. Wat beweegt er dan nog? De toetsen van het toetsenbord en de muis bewegen, maar werken niet meer mechanisch. Als de laptop een fan heeft voor de koeling, dan is dat nog een bewegend onderdeel. De bewegende delen waren de eersten die problemen gaven. De processor en het geheugen geven in de praktijk zeer zelden problemen. Zoals al opgemerkt is, gaat een laptop lang mee.

Refurbishing

Er zijn bedrijven die zich bezighouden met het zogenoemde ‘refurbishing’, het opknappen in het Nederlands, van laptops. Ook de originele fabrikanten kunnen zich ermee bezighouden. In dat laatste geval kunnen het laptops zijn, die zelfs nog nooit zijn gebruikt. Het kan zijn dat een bedrijf laptops leaset voor bijvoorbeeld twee jaren en ze dan weer vervangt. Bij refurbishing wordt onder meer een laptop goed nagekeken en professioneel schoongemaakt, kan het besturingssysteem opnieuw worden geïnstalleerd en worden eventueel onderdelen vervangen. Uit het feit dat er garantie wordt gegeven, kan men afleiden dat het bedrijf die de refurbishing uitvoert, alle vertrouwen heeft in zijn refurbished laptops.

Waarom refurbished kopen

Als een refurbished laptop voldoet aan je wensen/eisen, kan er eigenlijk weinig negatiefs over worden gezegd. Je bespaart geld en je voorkomt dat schaarser worden grondstoffen worden gebruikt voor een nieuwe laptop voor je. Als je een tweedehands laptop koopt, zonder dat die door het refurbishing proces is heengegaan en waarschijnlijk zonder garantie wordt aangeboden, dan loop je het risico dat er toch iets mee aan de hand is, terwijl er op het eerste gezicht niets mis mee is. Bijvoorbeeld de laptop is nat geworden, wat uiteraard niet bevorderlijk is.