Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Eten en drinken

Volautomatische koffiemachine met bonen, is het echt de moeite waard?

Bij uwbeste.nl helpen we jou graag met het maken van de juiste keuze. Het product dat vandaag in de spotlight staat, is: een koffiemachine met bonen. Erg populair tegenwoordig wegens het gemak en het feit dat koffie van versgemalen koffiebonen lekkerder is. De keerzijde is dat deze koffiemachines erg duur zijn. Benieuwd of een koffiemachine met bonen iets voor je is? Wij vroegen het de barista’s van baristaworden.nl.

Het gemak staat bovenaan

Bij een koffiezetapparaat met bonen gebeurd alles automatisch. Zo hoef je zelf niks meer te doen en wordt het koffiezetten jou makkelijker gemaakt. In onze drukke levens houden we weinig tijd over en dan is zo’n automatische koffiemachine wel zo handig. Hoe het werkt leggen we hieronder in het kort uit. Ben je helemaal nieuw met dit type koffiezetapparaten, breng dan een bezoekje aan de beginnersgids van baristaworden.nl. 

 1. Je vult het bonenreservoir met jouw favoriete koffiebonen
 2. Je kies jouw favoriete koffie uit. Sommige koffiemachines zetten alleen zwarte koffie, bij luxere modellen kun je ook voor een cappuccino of een flat white kiezen.
 3. Pas de instellingen aan: bij de meeste koffiemachines is het mogelijk om de sterkte, de watertemperatuur en de maalgraad van de bonen in te stellen. Hiermee heb je meer controle over de smaak van de koffie.
 4. Schoonmaken: na afloop maakt de koffiemachine zichzelf schoon. 

Is het jouw geld waard?

Zoals je je kunt voorstellen is een koffiebonen machine waarbij alles automatische gebeurd erg duur. Dit komt omdat een volautomaat een complex apparaat is met vele onderdelen. Het nadeel hiervan is dat dit soort koffiemachines duur zijn, maar tegelijkertijd ook gevoelig zijn voor storingen. Mocht je toch voor het gemak kiezen en bereidt zijn honderden euro’s neer te leggen, kies dan wel voor een fabrikant met goede garantievoorwaarden. Bij het merk De’Longhi krijg je soms 3 jaar garantie (soms ook 2 jaar).

Het goede nieuws is dat een koffiemachine met bonen ook veel voordelen heeft, die we hieronder kort zullen benoemen:

 • Eenvoudig in gebruik: met een druk op de knop een koffie zetten.
 • Vele instellingsmogelijkheden zodat jij de smaak naar jouw persoonlijke voorkeur kan aanpassen. 
 • Veel keuze: bij een koffiemachine met een automatische melkfunctie kun je naast zwarte koffie ook voor melkspecialiteiten kiezen.
 • Eenvoudig te onderhouden dankzij slimme onderhoudsprogramma’s.

Op baristaworden vind je een uitgebreid artikel met de voordelen van een koffiemachine met bonen. Een groot nadeel van de meeste koffiemachines met bonen is dat ze veel lawaai maken bij het malen van de koffiebonen en de bereiding van de koffie.

Dingen om rekening mee te houden

Mocht je besloten hebben om een volautomatische koffiemachine in huis te halen dan hebben we nog een aantal tips voor je. 

 • Koop geen koffiemachine met een stoompijpje: vaak werkt het stoompijpje niet goed en deze vind je vaak alleen op goedkopere koffiemachines. Het is een hels karwei om hier goed melkschuim mee te maken: het neemt veel tijd in beslag en de resultaten zijn wisselvallend.
 • Goedkoop = duurkoop: er zijn een aantal budget koffiemachines die prima werken, maar soms is het beter om wat meer geld uit te geven zodat je er langer plezier aan gaat beleven.
 • Kies voor de merken die het minste marketing doen: de merken die het hardst schreeuwen hebben vaak veel verkooppraatjes. De merken die wij aanraden zijn: Jura, Nivona en De’Longhi. Ook Philips is prima wanneer je minder geld te besteden hebt.