Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Financieel

De jaarrekening, de CV voor je bedrijf

Dat een bedrijf een jaarrekening dient te laten opmaken is niet nieuws. De meeste starters begrijpen dat wel en houden daar ook rekening mee. Maar vaak weet je als ondernemer niet goed hoe je het meest uit je jaarrekening kunt halen. De jaarrekening is niet alleen bedoeld voor de belastingdienst. De jaarrekening is ook je bedrijf ’s Curriculum Vitae naar de buiten wereld toe. Geen groei en geen steun zijn mogelijk zonder visie en een goed opgestelde jaarrekening legt vast het verleden maar houdt ook zoveel mogelijk rekening met de toekomst.

De jaarrekening is veel meer dan het verleden vertaald op papier

In een jaarrekening, legt de boekhouder in de winst- en verliesrekening vast, wat de inkomende en uitgaande transacties waren in een bepaalde periode en de balans geeft duidelijkheid over de financiële beslissingen en stand van zaken tot een bepaald moment in het verleden. Het documenteren van gedane zaken is met name van belang voor de belastingdienst en zelf kan je als ondernemer ook bepaalde conclusies uithalen welke voor betere aansturing zorgt. Een fout die veel ondernemers maken is te veel de brutowinst te willen onderdrukken om de winstbelasting te verlagen. Soms is het heel begrijpelijk dat je minder winst boekt als gevolg van meer aftrekposten maar voorop staat dat een gezond bedrijf winst maakt.

Aan de andere kant dient de jaarrekening ook een beetje inzicht te geven in de verwachtingen voor de toekomst. In de jaarrekening kan je namelijk ook rekening houden met kansen en bedreigingen voor verdere groei. Zoals voorzieningen, reserves en geen dividenduitkeringen zijn duidelijk beslissingen die aangeven dat je als ondernemer voorbereidingen treft voor de toekomst.

Visie uitgedrukt in de jaarrekening

Dus een bedrijf met een duidelijke visie van groei zowel in de breedte als diepte zal vooruit financiële plannen maken die duidelijk zichtbaar zijn in elk jaarrekening. Deze informatie geeft op een overzichtelijk en formele manier aan naar stakeholders zoals de bank en mogelijke investeerders dat je als bestuurder van je bedrijf een strategisch goed gepland idee hebt voor groei en dat je ook tegen een stootje kan als het even niet meezit. Dan is er sprake van een goede solvabiliteit positie. Dit scenario biedt dan veel vertrouwen in de zaak om gelden te lenen of om kapitaal aan te trekken. Daarbij is er ook meer vertrouwen in je capaciteiten als leider in het bedrijf, want de jaarrekening liegt er niet om, de CV van je onderneming is aantrekkelijk, relevant en veel belovend.

Hoe groot en snel je als ondernemer wenst te groeien vergt zorgvuldig financiële planning en voorbereiding. Hiervoor kan je als ondernemer het best de jaarrekening uitbesteden aan een ervarend en professionele boekhouder als Actium.nl.