Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Financieel

Gaat de prijs van een vat Brent Olie naar de 185 Dollar?

Volgens JP Morgan zal de prijs voor een vat Brent Oil binnenkort in het slechtste geval 185 dollar bedragen. Want volgens een ingewijde bron zal de Europese Unie volgende week een embargo opleggen aan Rusland. Indien een totaal embargo in het verschiet ligt, zullen wij waarschijnlijk een herhaling zien zoals aan het begin van de oorlog. Zelfs indien de nieuwe strafmaatregelen gematigder blijken te zijn, staat de lange termijn trend vast. Hoe dan ook, er broeit iets.

Volgens Reuters is de EU van plan een boycot van Russische olie in te stellen onmiddellijk na de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen dit weekend.

De Russische olie blijft onverminderd stromen – dus financiert het Westen de Russische staatsbegroting. JP Morgan merkte op dat de leveringen uit Rusland in de zeven dagen tot 16 april 7,3 miljoen vaten per dag bedroegen – iets minder dan het vooroorlogse gemiddelde van februari.

Volledig embargo

Natasha Kaneva, olie-analist bij JPM, heeft nu drie mogelijke soorten embargo’s onderzocht, waarbij zij opmerkte dat “elke onmiddellijke embargomaatregel van de Europese Commissie een ernstige impact zal hebben op de wereldwijde oliemarkt, met risico’s voor de prijs die op korte termijn volledig naar boven kunnen worden bijgesteld.” Optie één is de meest extreme vorm: Een volledig en onmiddellijk embargo. Dit zou de prijs van Brent opdrijven tot 185 dollar per vat, omdat onmiddellijk 4 miljoen vaten per dag verloren zouden gaan.

Invoerrechten en maximumprijzen

Varianten twee en drie zijn conservatiever – namelijk hogere invoerbelastingen of prijsbeperkingen op de Russische invoer. Met een tariefopslag van 90 procent of een prijsplafond van 20 dollar per vat zou de EU haar gezicht kunnen redden, kracht kunnen tonen en olie kunnen blijven kopen.

Het verschil van 20 dollar met de marktprijs zou op een trustrekening kunnen worden gestort om de wederopbouw van Oekraïne te financieren. Bij een langzaam embargo, dat zich uitstrekt over een aanpassingsperiode van vier maanden, zoals bij steenkool, zou de prijs op korte termijn nauwelijks in beweging komen.

JPM vermoedt dat Europese kopers de leveringen uit Rusland tegen het eind van het jaar met 2,0 tot 2,5 miljoen vaten per dag zullen verminderen – en dat Moskou slechts substituten zal vinden voor 1 miljoen vaten per dag. Met name China, India en Turkije kopen nu Russische olie met korting. De grote Europese raffinadeurs en handelaars hadden hun spotaankopen reeds verminderd. Zelfs zachte embargo’s zouden Rusland zeker treffen, voegden zij eraan toe. De marge voor Rusland is immers slechts 10 dollar per vat.

Mogelijke Russische tegenreactie

We voegen toe: Terwijl Saudische olie zeer gemakkelijk te winnen is in het woestijnzand omdat het lager in de grond zit en de kosten laag zijn omdat de havens ook dichtbij zijn, ligt dat in Rusland anders.

In de Siberische permafrost is diep boren duur, plus er zijn hoge transportkosten door de lange pijpleidingen of treinen. Vermoedelijk zou Moskou echter uit eigen beweging de leveringen stopzetten, zelfs met de zachtere embargovarianten, aangezien het geld dan van het Westen naar Kiev zou stromen. Het gevolg zou dan een vertraagde prijssprong zijn.