Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Gezondheid

De gynaecoloog: wat doet deze arts?

Wanneer de zwangerschap op een normale manier verloopt, word je begeleidt door verloskundigen. Als problemen zich voordoen of er zijn risico’s, wordt de gynaecoloog ingeschakeld. Maar wat doet een gynaecoloog precies?

 

Wat is een gynaecoloog?

Wanneer er een medische indicatie ontstaat tijdens de zwangerschap neemt de gynaecoloog de verantwoordelijkheid over van de verloskundige. De gynaecoloog werkt als medisch specialist in een ziekenhuis en heeft zich gespecialiseerd in vrouwenziekten. Dat betekent dat ze zich bezighouden met klachten en ziektes aan de vrouwelijke geslachtsorganen.

Vaak denken mensen dat gynaecologen zich alleen bezighouden met zwangerschappen en bevallingen, maar dat is niet het enige wat ze doen. Tijdens een bevalling of zwangerschap kan een gynaecoloog wel veel dingen uitvoeren wat een verloskundige niet kan en mag doen. Dit kan om meerdere dingen gaan zoals: het uitvoeren van een keizersnee, geven van een ruggenprik of morfine en de bevalling opwekken.

 

Wat doet een gynaecoloog nog meer?

Ze begeleiden en behandelen niet alleen zwangerschappen en de bijkomende problemen. Een gynaecoloog kan vrouwen ook helpen bij andere gezondheidsproblemen zoals:

  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Menstruatiestoornissen
  • Incontinentieklachten en verzakkingen
  • Bekkenbodemproblemen
  • Intieme problemen
  • Ontstekingen van de geslachtorganen
  • Vormen van kanker (bijvoorbeeld baarmoederhalskanker)
  • Overgangsklachten

Het vak gynaecologie is erg breed. Om die reden hebben de meeste gynaecologen een aandachtgebied gekozen binnen het vak. Een gynaecoloog die gespecialiseerd in alles rondom de zwangerschap en bevalling, heeft obstetrie als aandachtsgebied.

 

Wanneer moet je naar de gynaecoloog?

Wanneer je een verwijzing naar de gynaecoloog krijgt, is er nog geen reden voor paniek. Het kan zijn dat de verloskundige dit alleen uit voorzorg doet en advies nodig heeft.

De eerste afspraak bij de gynaecoloog kan voor veel vrouwen spannend zijn. Voor een vaginaal uitstrijkje is het nog niet nodig om direct naar de gynaecoloog te gaan. Dit kan namelijk ook gewoon bij de huisarts. Als de uitslag hiervan erg afwijkt, zal er een doorverwijzing naar de gynaecoloog komen.