Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Hobby en vrije tijd

Lekker puzzelen, dat is goed voor je

Legpuzzels zijn erg goed voor het trainen van je brein. Je hebt verschillende soorten puzzels. Voor de allerkleinste heb je vormenpuzzels. Als zij dit eenmaal onder de knie hebben gaan ze vaak door naar de welbekende legpuzzels. Je hebt allerlei soorten legpuzzels en voor allerlei soorten leeftijden. Je hebt puzzels met grote stukken, voor kleine kinderen en ook voor ouderen, zodat ze goed grip hebben op de stukjes. Je hebt puzzels met weinig stukjes, met veel stukjes en zelfs heb je puzzels van verschillende materialen. Zo heb je een legpuzzel hout. Dat zijn vaak kwalitatief goede puzzels, maar ze kunnen wel wat aan de prijzige kant zijn. 

 

Kinderen leren er erg veel van

Een puzzel die leuk is voor kinderen is de wooden city 300 stukjes puzzel. Dit is een puzzel die niet al te groot is. Dat is fijn want dan krijgen kinderen het wel in één dag af. Zo hoeven ze niet hun geduld kwijt te raken tijdens het maken van een puzzel. Toch is 300 stukjes niet weinig, waardoor ze er wel echt even voor moeten gaan zitten. Dit is goed om hun wat doorzettingsvermogen te leren. Het is een activiteit die een kind ook alleen kan doen. Het is goed om je kind wat zelfstandigheid bij te brengen. Je kan daar op deze manier al vroeg mee beginnen.

 

Ontwikkeling van verschillende skills

Puzzels zijn goed voor de cognitieve vaardigheden van kinderen. Ze leren namelijk hun ruimtelijk inzicht te gebruiken, omdat de puzzelstukjes goed in elkaar moeten passen. Anders lukt het niet om van de puzzel één geheel te maken. Daarnaast leren ze bij puzzelen op jonge leeftijd ook een beter oog-hand-coördinatie te ontwikkelen. Wat ze zien op de puzzel moeten ze ook fysiek voor elkaar krijgen. Ze ontwikkelen hiermee ook een fijne motoriek. Het is dus goed om je kind eens in de zoveel tijd aan een puzzel te zetten, omdat het meer is dan een leuke bezigheid. 

 

Voor jong én voor oud

Ook puzzelen voor ouderen is goed. Eigenlijk om dezelfde reden als waarom het goed is voor kleine kinderen. De fijne motoriek gaat vaak bij ouderen achteruit. Als zij blijven puzzelen kunnen ze deze blijven trainen en het verval van de fijne motoriek vertragen. Puzzelen is iets wat vaak alleen gedaan wordt, maar het kan ook prima met z’n tweeën. Ouderen kunnen soms erg eenzaam zijn. Een puzzel is dan een mooie verbinding om eens samen wat met een ander te doen. Je kan ondertussen lekker bijkletsen, maar het hoeft niet. Zo zijn onze oudjes toch wat minder eenzaam. 

 

Speciale puzzels voor ouderen

Voor de ouderen die nog wel willen, maar niet meer zo goed kunnen puzzelen, zijn er speciale puzzels gemaakt. Een bepaald merk maakt namelijk puzzels met extra grote stukjes. Naast dat ze groot zijn en daardoor makkelijker vast te houden, zijn ze ook nog eens van een bepaald materiaal gemaakt dat voor extra grip zorgt. Het zijn wel vrij kleine puzzels, aangezien ze maar 12, of 24 stukjes hebben. De illustratie op de puzzel is vaak een illustratie die een gevoel van nostalgie moet oproepen. Vooral voor mensen met dementie is dit een mooie ervaring.