Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Hobby en vrije tijd

Bierbrouwen, dat kunt u ook!

Zelf bier brouwen is leuk. Steeds meer mensen gaan hier thuis mee aan de slag. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u dit zelf kunt ervaren. Eerst volgt een korte uitleg over de werkwijze, hoe brouwt u het beste bier zelf? Vervolgens wordt er stil gestaan bij de benodigdheden. U heeft geen dure apparatuur nodig om zelf aan de slag te gaan. Zo kunt bij Brouwpunt terecht voor alle benodigdheden. Stap voor stap wordt u meegenomen, zodat u zelf aan de slag kan met uw thuisbrouwerij. Zelf bier brouwen moeilijk? Dat hoeft helemaal niet.

De werkwijze

Er zijn verschillende manieren waarop u bier kunt brouwen. Hieronder volgt een korte uitleg waarmee u zelf aan de slag kunt gaan.

Start met het basis ingrediënt gerst. De gerst wordt geweekt in water, dit wordt mouten genoemd. In het water ontkiemt het graan zich. Om dit proces weer te stopen, moeten de graankorrels gedroogd worden. Het kiemproces stopt en de graankorrels worden nu mout genoemd. De mout bepaalt de smaak en de kleur van het bier, hier kunt u dus zelf mee spelen. Wilt u donkere mout? Dan moeten de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd worden. Wilt u lichtere mout? Zorg dan voor kamertemperatuur.

De mout moet met water gemengd worden. De vloeistof die nu ontstaat wordt beslag genoemd. Dit moet weer gefilterd worden. De heldere vloeistof die nu overblijft is wort. De wort moet op het vuur aan de kook gebracht worden, waarna er hop toegevoegd moet worden. Na het toevoegen van de hop moet het bier zo snel mogelijk van het vuur af, om af te koelen. Het gistingsproces kan beginnen. Klaar? Helaas niet. Voordat u kunt genieten van uw eigen gebrouwen bier, moet het bier nog rijpen. Dit kan enkele dagen tot weken duren.

Wat heeft u nodig?

U hoeft niet veel aan te schaffen als u wilt starten met bier brouwen. U kunt ook al aan de slag met uw eigen keukengerei. Heeft u toch behoefte aan meer? Dan kunt u altijd een starterspakket bestellen bij Brouwpunt. Hier vind u een uitgebreide instructie en kunt u ook nog eens kiezen met welk soort bier u wilt starten. Houdt u van IPA of houdt u toch meer van een Tripel biertje? Kies waar u het meest van houdt en ervaar hoe makkelijk het is om uw lievelingsbier te brouwen.

Cursus

Smaakt deze informatie naar meer? Meld u dan aan voor een cursus bier brouwen. Ook dit kan via Brouwpunt. Hier leert u bier brouwen als echte brouwmeester.

Proost!