Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Hobby en vrije tijd

Het gebruik van carbid om oud en nieuw te vieren

Oud en nieuw blijft een van de bijzonderste dagen in een jaar. Natuurlijk is jouw eigen verjaardag geweldig, maar oud en nieuw hoort zeker in de top drie van een jaar. Dit wordt door iedereen anders gevierd. Sommige zijn veel met vuurwerk bezig en andere zijn volop aan het feesten of combineren de twee. Carbidschieten is ook een manier om oud en nieuw te vieren. Het gebruik van carbid met de bijbehorende melkbussen is voor velen de vetste manier om het nieuwe jaar in te gaan. Daarnaast heeft carbid ook andere doeleinden.

Carbid in de metaalindustrie en voor mollen

Al sinds lange tijd gebruiken boeren carbid voor het bestrijden van mollen. Wanneer je water toevoegt aan carbid ontstaat er een lucht waar een mol niet van houdt. Hierdoor zal de mol vertrekken van het land. Vandaag de dag is er zelfs speciale mollencarbid. Het gebruik is diervriendelijk, maar is niet toegestaan om te gebruiken als bestrijdingsmiddel in Nederland. Naast de bestrijding van mollen komt carbid ook voor in de metaalindustrie. Calciumcarbide, de volledige naam, wordt gebruikt voor het ontzwavelen van ruwijzer. Het gebruik van carbid op oud en nieuw is dus niet de enige plek waar het gebeurt.

De knal van carbid

De knal die geproduceerd wordt wanneer een melkbus met carbid ontstoken wordt is gigantisch. De knallen variëren, want de gebruikte materialen kunnen verschillen en de verhoudingen lucht versus acetyleen zijn op andere plekken verschillend. Daarbij hangt het aantal decibel van een knal natuurlijk ook af van hoever je van de melkbus staat. Het gebruik van producten die de oren beschermen is altijd slim. Zo voorkom je mogelijke gehoorschade. Dit geldt zowel voor de carbidschieters, als voor het publiek. Want dat is zeker, wanneer je carbidschiet, zullen er zeker mensen geïnteresseerd zijn om te komen kijken.

De hoeveelheid en het bewaren van carbid

Wanneer je twijfelt over de hoeveelheid carbid die je in huis moet halen zullen de volgende cijfers verduidelijking geven. Als je alleen een middag carbidschiet, is 5 kg genoeg. Voor een hele dag is 10 kg carbid een mooie hoeveelheid. Ga je in groepsverband? Dan is 25 kg voor z’n drieën een goede hoeveelheid en 100 kg voor carbidschieten met acht man.

Je kunt carbid voor een aantal jaar bewaren. Wel moet je dan op een aantal dingen letten. Zo moet de carbid goed afgesloten zijn en moet het niet in aanraking komen met vocht. Leg het daarom niet in vochtige ruimtes.

Een leuk feitje over carbid

Een leuk feitje om te weten over carbid, is dat het met toeval in ons leven is gekomen. Er was eens een Canadese uitvinder die graag aluminium wilde gaan maken. Toen hij bezig was ontdekte hij puur per toeval carbid. Sindsdien wordt het gebruikt voor carbidschieten, het verjagen van mollen en het ontzwavelen van ruwijzer. Daarnaast kun je het ook terugzien in carbidlampen en in het autogeen lassen. Zo is de toevallige uitvinding van de Canadees zeker handig geweest.