Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Internet

Hoe maak je een foto met wazige achtergrond?

Een wazige achtergrond kan een prachtig effect geven aan een foto waardoor de diepte in de foto goed benadrukt wordt. Maar hoe maak je een foto met een wazige achtergrond?

 

De camera-instellingen

Om een wazige achtergrond te krijgen moet je het diafragma (ook wel als het F-getal bekend) kunnen veranderen. Het diafragma is opening in de lens die een bepaalde hoeveelheid van licht doorlaat. Hoe kleiner het F-getal is, hoe sterker het effect is van een wazige achtergrond.

Is een professionele uitrusting vereist?

Het korte antwoord hierop is nee. Al hoewel een professionele camera met studioverlichting en flitsers het een stuk makkelijker kan maken. Omdat in de s999999piegelreflexcamera (ook wel dSLR camera genoemd) een grote lichtsensor zit, is de dSLR het best geschikt voor het wazige effect. Een systeemcamera heeft een minder grote lichtsensor dan een dSLR, waardoor het vaak minder goed lukt om een wazige achtergrond te creëren. De systeemcamera is echter wel vaak een stuk goedkoper dan een spiegelreflexcamera en daarom een leuke camera om mee te experimenteren. De compactcamera is voor het wazige achtergrond geen goede optie, omdat deze camera vaak gebruik maakt van een kleine sensor. Waar het echter steeds beter mee gaat is je eigen telefoon, dus jij kan het ook zonder de dSLR, studioverlichting en flitsers!

De afstand tot het voorwerp

Dit is ook cruciaal als je een wazige achtergrond wilt. Hoe verder je van je voorwerp af staat hoe meer scherptediepte je hebt. Dit geldt dus ook omgekeerd, hoe dichter je bij je onderwerp staat waar je op scherpstelt, des te kleiner is het wazige effect op de achtergrond. Hier moet je dus ook bij opletten bij het kopen van een lens voor je camera. Daarom is een groothoeklens goed voor foto’s waar je bijna alles scherp wilt hebben, omdat je met een groothoeklens vaak dicht bij een onderwerp staat waar je op scherpstelt. Het tegenovergestelde is dus het geval bij een telelens

Op de vraag: “hoe maak je een foto met een wazige achtergrond?” moet je op 3 dingen letten: het diafragma, je apparatuur en de afstand tot het onderwerp dat je scherp wilt hebben.

https://camerareus.nl/