Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Onderwijs

Met behulp van muziek laten zien wie je bent

Er zijn ontelbaar veel muziekactiviteiten die je kunt organiseren voor je leerlingen. Een speciale plek hebben voor ons de muzikale workshops waarin leerlingen op zoek gaan naar wie ze zijn en hoe ze dat kunnen uitdrukken met behulp van muziek. Bijvoorbeeld door te dansen of door zelf muziek te maken. Dit zijn een aantal van onze favoriete workshops met muziek waarin identiteit en expressie centraal staan.

Songwriten

De singer-songwriters die met niet veel meer dan een gitaar of een piano hun zelfgeschreven nummers spelen voor een publiek zijn niet meer weg te denken uit ons muzikale landschap. Het is een superkwetsbare vorm van muziek maken die luisteraars recht in het hart raakt. Tijdens een workshop songwriten stoppen leerlingen alles wat ze hebben in een song die ze zelf schrijven én laten horen.

Rappen

Het is natuurlijk een heel ander muziekgenre, maar eigenlijk lijkt het maakproces in de workshop rap heel erg op het maakproces in de workshop songwriten. Alleen ligt de focus meer op ritme dan op melodie. Maar het eindresultaat is net zo goed een muzikale performance waarin leerlingen zich blootgeven en laten zien wie ze zijn.

Moderne dans

Moderne dans ontstond ooit als protest tegen het klassieke ballet. Binnen het ballet was dansen namelijk gebonden aan allemaal regels en veel dansers vonden dat dit de vrij expressie die dans volgens hen moest zijn ontzettend in de weg stond. Expressie werd dan ook het centrum van de moderne dans. Daarmee is het een prachtige kunstvorm voor een muzikale workshop waarin identiteit en expressie centraal staan.

Een muzikaal zelfportret

Op de middelbare school moeten alle leerlingen op meerdere momenten een cultureel zelfportret voor CKV maken. En hoewel je bij een portret misschien al snel denkt aan een opdracht op papier, is het ook heel goed mogelijk om leerlingen voor dit zelfportret een muzikale vorm te laten kiezen. Op deze manier worden ze geprikkeld om niet alleen verslag uit te brengen van hun ontdekkingstocht door de wereld van de kunst, maar dit verslag ook nog eens in een kunstzinnige vorm te gieten.

https://www.kleinkunstig.nl