Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Sport

De seated row en leg press, dé stabiele compound machines

Ben je beginnend met het trainen van je rugspieren? Zoek je iets om je rug op een stabiele manier mee te versterken? Dan is de seated row de juiste aanvulling in je trainingsschema. Anders dan bij losse gewichten waarbij je naast gewicht naar je toe trekken ook moet stabiliseren, kan je op de seated row vanuit een stabiele stand je rugspieren trainen. De beschikbare seated rows zijn verkrijgbaar voor thuis- of professioneel gebruik.

Hoeken en spiergroepen 

De seated row kan zich focussen op een of meerdere spiergroepen. Het is dan ook echt een apparaat voor een goede compound training. Zo is er de pull down seated row waarbij je het gewicht naar beneden trekt. Je kan het gewicht verstellen evenals de stang waarmee je het naar je toetrekt, van een brede stang voor de rugspieren tot een nauwere greep voor je armspieren. Andere seated rows zijn weer in een horizontale beweging. De oefeningen focussen zich op de rhomboideus en de latissimus, maar de biceps en de trapezius pak je mooi mee! 

De leg press

De leg press is in principe een apparaat om te squatten in een stabielere houding. Het gewicht is gefixeerd op de machine waarin je vanuit een liggende of zittende positie het gewicht van je afduwt. Net als bij de seated row, is dit perfect voor beginners die eerst hun kracht willen meten en vergroten zonder al te veel risico te nemen. De squat beweging die je maakt is, net als bij de seated row voor de rug, een compound oefening waarmee je meerdere spieren tegelijk traint en zo tijd binnen je trainingsschema bespaart. Belangrijk is dat je hierbij nooit helemaal je benen strekt, maar altijd een kleine buiging houdt om te hoge spanning op je knie te voorkomen.

Soorten en maten

De leg press apparaten zijn verkrijgbaar in meerdere vormen. Zo zijn er leg presses waarin je vanuit een stoel het gewicht horizontaal van je afduwt en leg presses waarbij je vanuit een halfliggende houding het gewicht diagonaal naar boven duwt. Nog een voordeel tegenover squats: deze machines zijn uitgerust met een beveiliging zodat het gewicht niet naar beneden valt als het te zwaar wordt. Het gewicht kan je bepalen door middel van ingebouwde gewichten of losse gewichtsschijven. Welke spiergroep je ook wilt trainen en welke machine je ook wilt gebruiken, Fitnesskoerier kan je ruim voorzien in je vraag naar een leg press of een seated row.