Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Vervoer en transport

Heb je een aanhanger? Let hier op!

Aanhangwagens

Aanhangwagens zijn natuurlijk super handig. Iedereen is er wel eens één nodig. Bijvoorbeeld als je gaat klussen in de tuin. Even wat zand halen voor het opvullen van de perkjes. Of even wat grint halen voor om die bloembakken. Misschien wil je wel een aantal nieuwe struiken planten en ga je op pad naar de hovenier om er een aantal op te halen. Als deze zaken kun je niet vervoeren in je auto. Althans, niet kunnen. Het kan wel maar dan krijg je wel een smeerboel in je wagen. Dus liever niet.

Of wat te denken van als je gaat verhuizen? Alle meubelstukken en dergelijke moeten van de oude woning naar de nieuwe woning. Hierbij kan een aanhanger natuurlijk ook super goed van pas komen. In het geval van meubel transport is een huifaanhanger misschien wenselijk. Zodoende kun je jouw waardevolle inboedel droog vervoeren.

Als je vaak van dit soort klusjes hebt, dan is het overwegen van de aanschaf van ee aanhanger een goed idee. Het is altijd handig om er één bij de hand te hebben als je bijvoorbeeld praktisch wekelijks wel een klusje hebt.

Onderhoud aan een aanhanger

Als je zelf een aanhanger bezit, dan moet deze ook goed onderhouden worden. Je gaat er namelijk wel mee het openbare verkeer in. Je wilt natuurlijk niet door achterstallig onderhoud een ongeluk of gevaarlijke situaties veroorzaken. Kijk je aanhanger dus regelmatig na of laat dit doen door een erkend bedrijf. Vaste punten waar je makkelijk zelf naar kunt kijken zijn de banden en de bodemplaat. Zit er nog genoeg profiel op de banden? En zitten er nog geen scheurtjes in? De bodemplaat kun je nakijken op gaatjes of beginnen scheuren. Als dit aan de hand is, dan is het verstandig de bodemplaat een keer te vervangen voordat er lading doorheen valt en op het wegdek terecht komt. Met de mogelijkheid dat andere weggebruikers er bovenop botsen.

aanhanger

Onderdelen voor de aanhangwagen

Zoals hierboven al genoemd zijn er verschillende factoren waar je zelf op kunt letten. Eén daarvan zijn dus de banden. Als je zit dat de banden bijna geen profiel meer hebben of als er scheuren in de banden zitten, laat deze dan vervangen. Vaak kan dit bij dezelfde garage als waar je jouw auto in onderhoud hebt.

De bodemplaat is hierboven ook genoemd. Als deze gaatjes of barsten begint te voorkomen is het beter er een nieuwe in te doen. Dit kun je eventueel zelf doen. Je kunt een bodemplaat van hout plaatsen. Meet goed het formaat op dat je nodig bent. Geef dit formaat door bij bijvoorbeeld de bouwmarkt of een aannemer en zij kunnen jou een passende plaat maken. Het monteren kun je dan eventueel zelf doen. Dit scheelt geld. Kijk goed op hoeveel punten de oude plaat vast zat en zorg dat je hem weer monteert op dezelfde punten.

Verlichting is ook belangrijk. Je moet goed zichtbaar zijn op de weg. Is er een lampje kapot, haal een nieuwe bij je autogarage of tankstation en plaats hem direct. Dit voorkomt bovendien dat je een boete krijgt. Verder zijn er ook nog andere kleine aanhangwagen onderdelen die handig zijn om eens in de zoveel tijd te vervangen. Dit kan al zitten in de sluiting van de aanhanger, of misschien een nieuw aanhangernet.