Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Vervoer en transport

Rijbewijs ingenomen door onveilige situaties in het verkeer

Is jouw onlangs overkomen dat jouw rijbewijs is ingenomen? Dan is het belangrijk om uit te leggen dat dit het gevolg is van een onveilige situatie in het verkeer. Een politieagent mag een automobilist immers niet zomaar staande houden en vervolgens een rijbewijs innemen. Hiervoor gelden bepaalde regels en wetten die gerespecteerd moeten worden door iedere agent. Als je een automobilist bent die zich netjes houdt aan de verkeersregels die gelden in ons land dan mag een politieagent niet besluiten om een rijbewijs af te pakken. Daarnaast mag een politieagent tevens niet discrimineren op basis van huidskleur, geloof en geslacht bij het maken van een keuze wat betreft de inname van een rijbewijs.

Afname van jouw rijbewijs door eigen toedoen
Een afname van jouw rijbewijs gebeurt dus door jouw eigen gedrag in het verkeer. Als dit gedrag simpelweg onveilig en onverantwoord is dan heeft dit als gevolg dat jouw rijbewijs ingenomen word door een agent. De afname van een rijbewijs gebeurt als je bijvoorbeeld hebt gereden terwijl je onder invloed bent van alcohol of andere middelen. Daarnaast gebeurt de afname van een rijbewijs als je te hard hebt gereden of bijvoorbeeld door rood bent gegaan. Onderdeel van rijden in het verkeer is het feit dat jij je ten allen tijde bewust bent van de situaties die gelden. Als je hierin onverantwoordelijke keuzes maakt dan kan de politie besluiten jouw rijbewijs in te nemen.

Rijden onder invloed van alcohol
Rijden terwijl een automobilist onder invloed is van alcohol komt helaas nog te vaak voor in Nederland. Als je namelijk rijdt onder invloed van alcohol dan heeft dit vaak genoeg een ongeluk als gevolg. Bij dit ongeluk kunnen dan doden of gewonden vallen. Daarom is het nooit verstandig om te rijden als je alcohol hebt. Als de politie je staande houdt en je hebt teveel alcohol in je bloed zitten dan is het mogelijk dat je rijbewijs wordt ingenomen. Rijden onder invloed van alcohol lijdt immers tot concentratieproblemen en vermoeidheid achter het stuur.

De verkeersregels leren
Met name voor een beginnende automobilist is het belangrijk om de verkeersregels te kennen en deze ook daadwerkelijk toe te passen in jouw rijgedrag. De verkeersregels hebben namelijk een algemeen doel, namelijk het creëren van de meest veilige situatie in het verkeer. Als mensen zich niet houden aan deze verkeersregels dan heeft dit als gevolg dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels, als je dit bent dan zal het ook niet gebeuren dat jouw rijbewijs wordt ingenomen.

Bezwaar maken bij de gemeente
Ben jij van mening dat jouw rijbewijs onterecht is ingenomen? Dan is het allereerst belangrijk om de verkeersregels na te kijken en zodoende te controleren of je daadwerkelijk fout zit. Mocht dit niet het geval zijn en je bent overtuigd van je gelijk dan is het mogelijk om bezwaar te maken. Dit doe je door bij de gemeente een aantal formulieren in te vullen en zodoende aan te geven dat jij jouw rijbewijs terug wenst te krijgen. 

Tip: Snel je rijbewijs weer terug met Omnius Advocaten.