Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Winkelen

Strijk en Wasgoed Opvouwen!

De was opvouwen is vast niet je favoriete bezigheid. toch zijn er mensen die van opvouwen een sport maken. Dat scheelt namelijk echt ruimte in jouw kledingkast en oefening baart kunst! Dus hoe vaker je de was opvouwt, hoe sneller de wasmanden weer leeg zijn en hoe strakker jouw kast eruit ziet! Maar hoe je de was opvouwt, hangt helemaal af van het type kleding dat je gaat vouwen. Zo pak je het opvouwen van sokken anders aan dan je favoriete shirt… Benieuwd hoe je jouw wasgoed snel en netjes kunt opvouwen? Met de onderstaande tips & tricks kun je direct aan de slag.

T-Shirt opvouwen

T-Shirts zijn een van de meest gedragen kledingstukken. Belangrijk dus om te weten hoe je dit specifieke kledingstuk gemakkelijk kunt opvouwen. Begin met het shirt op een vlakke ondergrond met de voorkant naar boven te leggen. Strijk de vegen glad met de handen en maak 2 denkbeeldige lijnen van de hals naar beneden. Vouw het T-shirt (op de denkbeeldige lijn) naar binnen en vouw de mouw terug. Een korte mouw kun je recht terug vouwen, maar een lange mouw kan je iets schuin terug vouwen. Herhaal deze handeling bij de andere kant van het shirt. Maar zorg dat je het shirt steeds goed glad strijkt. Vouw het shirt nu horizontaal dubbel, met de hals naar de onderzijde en voilà.

Vouwen van een broek

Een broek opvouwen is veel makkelijker en heeft ook minder handelingen nodig om op te vouwen dan een T-Shirt.  Om te beginnen zorg dat de broek op een vlak oppervlak ligt en vouw deze over de lengte dubbel. Hierdoor komen de broekspijpen precies op elkaar te liggen. Vervolgens vouw je de pijpen om tot net boven de broekrand. Wanneer het wenselijk is, kun je de broek nogmaals dubbelvouwen, afhankelijk van de hoeveelheid ruimte je hebt in jouw kast. Wanneer je de broek alleen dubbel vouwt is deze nog altijd vrij lang. Dit ligt natuurlijk ook aan je eigen lengte. Als je zelf lang bent zijn de broekspijpen natuurlijk ook langer.

Sokken opvouwen

Er zijn grofweg twee manier om je sokken op te vouwen. De meest voorkomende en gemakkelijkste methode om te beginnen met opvouwen is wanneer je de sokken op elkaar legt, en van binnen naar buiten vouwt. Maar als je bijvoorbeeld een inloopkast hebt met lades, kun je het ook anders doen: Je Legt de sokken bovenop elkaar en vouwt deze dubbel over de lengterichting. Vervolgens vouw je de sokken nog een keer dubbel en zet je de sokken recht overeind in de lade. Dit  zorgt voor een veel opgeruimder beeld en is qua tijd net zoveel werk.

Handdoeken vouwen/rollen

Handoeken opvouwen is misschien wel het makkelijkst en gaat over het algemeen vrij vlot. Maar zeker met een groot gezin kunnen het er wel veel zin. Maar door de volgende tips te gebruiken, gaat het bijna vanzelf ;). Begin ook hier op een vlakke ondergrond en strijk de vouwen glad met je handen. Vouw de handdoek doormidden en leg de uiteinden netjes op elkaar. Bij grote (strand)handdoeken kun je ervoor kiezen om een extra tussenstap toe te voegen en de handdoek in drieën te vouwen. Vouw de handdoek vervolgens van links naar rechts en leg de punten wederom op elkaar. De handdoek is nu opgevouwen. Vervolgens leg je alle handdoeken netjes boven elkaar met de dichte kan naar voren, zodat er een nette stapel ontstaat. Maar je kan de handdoeken ook oprollen en bijvoorbeeld in een mand bewaren. Dit gaat nog sneller en neemt ook minder ruimte in beslag. Een bijkomend voordeel is als je de handdoeken niet te strak oprolt, deze ook zachter blijven.

Algemene strijk en vouw tips!

Stapel wasgoed niet op en laat broeken, blousjes, en t-shirts nooit te lang in de wasmand liggen. Deze items kreuken snel en wanneer je ze te lang laat liggen moet je ze strijken. Probeer daarom ook zoveel mogelijk kleding op te hangen, dit is natuurlijk afhankelijk van jouw hoeveelheid kastruimte. Maar kledingstukken als: bloezen, jasjes, jurken en of rokken, blijven veel mooier als je ze laat hangen. Want als je deze  opgevouwen uit de kast pakt. Zitten er altijd weer nieuwe vouwen in. Vervolgens moet de strijkplank van zolder worden gehaald om dit glad te strijken. Maar dat is voor de meeste van ons ook geen favoriete bezigheid.