Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Zakelijk

De opkomst van de waterontharder

Als je het tien jaar geleden over een waterontharder had dan dacht je aan een grote installatie bij een hotel of wellness resort. Deze apparaten waren duur en het was dan ook normaal dat elk huishouden ‘last had’ van kalkaanslag. Nederland en België zijn beide landen die te maken hebben met hard grondwater. Dit houdt in dat er calcium in ons grondwater zit en dit calcium komt terecht in het leidingwater. Omdat wij in Nederland gebruik maken van leidingwater in ons huishouden zorgt dit er dus voor dat er ook calcium in ons huishouden komt. In de volksmond noemen we dit natuurlijk gewoon kalkaanslag.

Waar je tien jaar geleden niet kon voorstellen dat je een waterontharder in huis zou hebben, is het apparaat de laatste paar jaar enorm in de opkomst. Er zijn namelijk modellen ontwikkeld die te gebruiken zijn in een normaal huishouden, zelfs voor tweepersoonshuishoudens. Deze modellen kun je in de meterkast plaatsen of bijvoorbeeld onder de gootsteen. De modellen waar wij over praten zijn de bekende hars-waterontharders. Ze maken gebruik van kleine harsbolletjes waar het calcium als het ware aan blijft plakken. De prijzen van deze waterontharders variëren heel erg, zo heb je Aquacell met hele dure waterontharders maar zo heb je ook partijen als Hydrotense-waterontharders.nl met kwalitatieve en scherp geprijsde waterontharders. Dit kan doordat ze weinig overheadkosten hebben en de verkopen doen vanuit hun webshop.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

  1. Je apparaten in huis gaan langer mee. Je hebt waarschijnlijk een aantal apparaten die gebruik maken van een hitte-element. Denk hierbij aan de vaatwasser en de wasmachine. Het hitte-element warmt het water op. Wanneer hier een kalklaag omheen gaat zitten kost het meer energie om het water op te warmen en uiteindelijk gaat het apparaat ook sneller kapot. Een waterontharder voorkomt dit dus en bespaart je energiekosten.
  2. Je kleding gaat langer mee. De calcium in het water zorgt ervoor dat je kleding in de wasmachine beetje bij beetje slijt. Wanneer je een waterontharder hebt, heb je hier geen last van.
  3. Je hoeft minder wasmiddel te gebruiken. De calciumdeeltjes die normaal in het water zitten zorgen ervoor dat het wasmiddel geneutraliseerd wordt. Zacht water heeft dit niet en hierdoor hoef je minder wasmiddel te gebruiken.
  4. Je bespaart geld. Deze spreekt voor zich, maar nog een keertje opgesomd: je energierekening ligt lager, je kleding gaat langer mee, je huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je hoeft minder wasmiddelen te kopen.