Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Ben je van plan om energiezuinig te wonen? Dit moet je weten

Duurzaamheid is vandaag de dag natuurlijk een steeds belangrijker wordend thema. Het is daarom dus ook niet vreemd dat het voor veel mensen een bepalende factor is bij onder andere de koop of huur van een woning. Als we kijken naar het aantal vragen dat verhuurmakelaar Roosendaal, dan is dit in de laatste jaren exponentieel gegroeid. Vragen zoals de leeftijd van de Cv-ketel en het energielabel van een woning zijn de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar hoe zit het nu wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met het verduurzamen van je huis? Energiezuinig wonen is natuurlijk vanuit meerdere perspectieven een absolute aanrader.

 

De verschillende mogelijkheden

Energiezuinig leven kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je bijvoorbeeld vrij eenvoudig opletten op het gas en ook stroomverbruik van je woning. Stel dat je momenteel toch zeker 10 tot 15 minuten onder de douche staan, dan kun je dit reduceren naar bijvoorbeeld 5 minuten. Je kunt je namelijk wel voorstellen welke impact dit heeft. Vooral wanneer je een gezin met thuiswonende kinderen hebt, is het dagelijks met elkaar 40 minuten korter douchen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Daarnaast zijn er nog tal van manieren om je energieverbruik drastisch te verminderen.

 

Recht op subsidies

Er zijn verschillende manieren om je huis te kunnen verduurzamen. Eén van deze manieren is door je huis te voorzien van zonnepanelen. Op deze manier wek je namelijk je eigen stroom op en hoef je, als het goed is weinig tot geen beroep te doen op je energieleverancier als het gaat om het verkrijgen van stroom. Een andere manier om dit te kunnen doen, is door je huis te laten isoleren. Dit kunnen de muren zijn, maar ook de vloer of het dak behoort tot de mogelijkheid. Wel is het aan te raden om goed te kijken naar waar jij in huis de meeste warmte verliest, zodat je dit als eerste aan kunt pakken. Door je huis te verduurzamen heb je in bepaalde gevallen ook nog eens recht op subsidies. Dit kan per gemeente verschillen, waardoor het aan te raden is om je gemeente hierover te raadplegen.

 

Vergeet je energielabel niet

Wil jij je woning verhuren of verkopen, dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Een energielabel vertelt namelijk hoe energiezuinig of je woning is. Dus stel dat jij net je hele woning hebt laten verduurzamen, dan is het aan te raden om een nieuw energielabel aan te vragen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een energielabel van enkele jaren geleden voor de aanpassingen een stuk minder gunstig is. Veel mensen die tegenwoordig een huis willen kopen, kijken namelijk erg kritisch naar het energielabel. Op het moment dat deze ondermaats is, weet de potentiële koper dat er geïnvesteerd moet worden in de verduurzaming van de woning. Dit kan er dan voor zorgen dat de taxatie van de woning lager uitvalt, waardoor je huis minder zal opbrengen bij een eventuele verkoop.