Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Geen nee-verkopen meer met deze 10 voorraad tips

Voorraadbeheersysteem

Elke ondernemer weet hoe belangrijk het hebben van inzicht in de voorraad is. Zonder voorraad is het dan ook onmogelijk om orders uit te leveren. Een voorraadbeheersysteem vergemakkelijkt dit proces, zodat elke ondernemer zich op andere belangrijke activiteiten kan focussen. Op deze manier kunnen diverse vervelende scenario’s, zoals bijvoorbeeld het niet kloppen van de voorraad (negatieve voorraad), of het welbekende nee-verkopen voorkomen worden. 

Bij het kiezen van een juist voorraadbeheersysteem zien wij regelmatig diverse vragen voorbij komen. Vooral de vraag of het aanschaffen van een voorraadbeheersysteem noodzakelijk is, is veelvoorkomend. Daarom hebben wij voor het gemak de voordelen van dit systeem voor u op een rij gezet.

10 tips voorraadbeheer

1. Houd uw voorraad realtime bij

Door de realtime koppeling van het automatiseringssysteem kunnen gegevens direct bijgewerkt worden en kan u de voorraad van uw winkel, filialen of webshop in de gaten houden.

2. Houd uw voorraad heel specifiek bij

Heeft u items in verschillende kleuren en maten? Zorg er dan voor dat u deze items heel specifiek beheerd. Hierdoor weet u altijd zeker dat u de juiste kleur, maat etc. in huis heeft.

3. Slim inkopen door te kijken naar een min –max voorraad

Uw vaste collectie wilt u het liefst zo inkopen dat u voldoende voorraad heeft, maar niet dat u te veel voorraad heeft. Daarom is het slim om een min – max voorraad te hanteren. Dit betekent dat u uitgaat van een minimale voorraad om toch nog een veiligheidsvoorraad in huis te hebben.

4. Let op de kosten van uw producten

Inkoop prijzen en verkoop prijzen zijn zeer relevant om uw marges te berekenen. Op basis van deze gegevens kunt u monitoren of de winst voor bepaalde producten interessant is.

5. Ga voor zekerheid en zorg voor een veiligheidsvoorraad

De veiligheidsvoorraad is de hoeveelheid voorraad die u nodig heeft om onzekerheden in de levering of aanvraag op te vangen.

6. Bekijk uw oude voorraad

Heeft u oude voorraad? Bedenk wat u hiermee doet. U kunt bijvoorbeeld ook de oude voorraad verkopen tegen inkoopprijs om de ‘schade’ te dekken en plek te maken voor een nieuwe voorraad.

7. Analyseer uw oudere verkoopdata

U wilt het liefste niet zonder voorraad zitten, maar u wilt ook niet te veel voorraad hebben. Daarom is het goed om uw oudere verkoopdata te analyseren kijkend naar bepaalde periodes.

8. Zorg ervoor dat u een duidelijke keuze maakt in de methode van voorraadbeheer

Er zijn verschillende methodes voor het omgaan met uw voorraad; LIFO of FIFO-methode. Kies de methode die het meeste bij u en uw producten past en zorg dat u geen verschillende methodes door elkaar heen gebruikt.

9. Maak weloverwogen keuzes in uw voorraadbeheer

Welke keuze u ook maakt in uw voorraadbeheer, het moet een goed doordachte keuze zijn. Voorraadbeheer is namelijk een essentieel onderdeel van uw bedrijfsstrategie.

10. Uitdraaien van uw dagverkoopbestellijst

Draai regelmatig uw dagverkoopbestellijst uit. Hiermee ziet u dat u op de goede weg bent. Want alle verkopen van de geselecteerd periode staan hierin, tevens de huidige voorraadstatus per filiaal en per product (groep). 

Contact

Het Vendit kassasysteem voldoet aan al deze eisen en veel meer! Wilt u meer informatie over een kassa software oplossing speciaal voor uw branche? Neem dan contact op met de experts van Vendit of vraag een vrijblijvende demonstratie aan! 

 

https://www.vendit.nl/