Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Welke houten vloer is de beste

Als je graag een houten vloer in je woning wilt, ga ja eerst kijken wat je mooi vind. Vaak zijn het de kleur en de uitstraling van het hout die je dan als eerste aanspreken. Zo zal de één voor een rustige noestarme vloer gaan en houd de andere juist van een stoere vloer met noesten en donkere scheurtjes in het hout. Ook de afwerking ( de kleur) is op het eerste oog doorslaggevend. Maar er zijn nog meer aspecten waar je op moet letten. Alleen zo kies je voor je woning de beste houten vloer.

Koop je vloer bij de vakman

Ga naar een vloerenspecialist, daar vind je veel verschillende vloeren. Ze kunnen je vakkundig adviseren en zo samen met jouw bepalen welke vloer het beste bij je past. In de showroom van Bebo Parket zie je al snel dat er naast de bekende eiken houten vloeren er nog veel meer zijn. 

Houtsoort

We kennen allemaal wel de eiken vloer, maar er zijn nog zo veel anderen soorten. Eiken wordt het meest aangeboden omdat eiken een hard hout is, dus bijzonder slijtvast. Het is een Europees houtsoort. En eiken is op veel verschillende manieren te behandelen en af te werken, zodat de vloer altijd bij je interieur en je smaak past. Ten opzichte van andere hard houtsoorten is eikenhout goed betaalbaar. Naast het Europese eiken, zijn er ook andere hardhoutsoorten die als vloer verkocht worden. Ander loofhout dat ook gebruikt wordt voor vloeren zijn esdoorn, beuken, essen, kersen en noten. Daarnaast is er nog het tropische hardhout, bijvoorbeeld teak, merbau, afzelia of wengé. 

Ben je op zoek naar een goedkopere houten vloer dan kun je voor een grenen vloer kiezen. Een schitterende vloer met een mooie houttekening. Deze vloeren komen hoofdzakelijk uit Frankrijk of Scandinavië. Nadeel van deze vloer is dat het hout zachter is. Zo is de vloer gevoeliger voor busten, deukjes en krassen. Houd je van een doorleefde vloer dan is een grenen vloer iets voor jou. Het is ook een vloer die jaren lang mee kan gaan.

Massief of lamelparket

De meeste hardhout vloeren worden als een massieve vloer en als lamelparket verkocht.  

  • Lamelparket is een gelaagde vloer. Vaak een toplaag van hardhout met daaronder een multiplex van verschillende lagen. Eiken lamelparket is wel de bekendste vloer. lamelparket wordt aangeboden als noestarm, met zo hier en dar en noest of als rustiek. Deze vloeren gaan prima samen met vloerverwarming. Let dan wel op de totale dikte van de vloer. Eiken lamelparket kan zwevend en verlijmd gelegd worden.

  • Massieve eiken vloeren worden vaak met een robuuste uitstraling aangeboden. Iets wat op dit moment helemaal de trend is; zo haal je de natuur in huis. De planken hebben noesten, diepe nerven en scheurtjes. Massieve grenen vloeren zijn in verschillende uitstralingen te koop. Een massieve vloer vergt meer onderhoud. Daarnaast de vloer gevoeliger voor temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen. Massief hout kan niet op een vloerverwarming gelegd worden. Elke vloerenspecialist zal adviseren om een massieve houten vloer altijd te verlijmen. 

Afmetingen van de vloerdelen

Houten vloeren zijn in verschillende breedtes te koop. Bij de plankenvloeren variëren de breedtes van 12cm tot wel 26cm. De meest verkochte breedte is 19cm. Ook dit is weer een kwestie van smaak, welke je mooi vind. Ook moet de plankbreedte in de ruimte passen. 

De diktes van de vloer zijn ook weer heel divers. Hoe dikker de vloer en de toplaag des te sterker de vloer en langer de levensduur. Voor de leefruimtes worden vloeren verkocht met een dikte van 15mm. Vloeren van 10mm dik zijn geschikt voor minder beloopbare ruimtes zoals slaapkamers. Voor commerciële doeleinden voldoet een houten vloer van 20mm dik prima. 

De diktes en breedtes van een vloer bepalen vaak ook de m2 prijs. Daarnaast is een select vloer ook duurder dan de rustieke varianten.

Afwerkingen en behandelingen

Er zijn verschillende afwerkingen die op een houten vloer zijn toe te passen. Op dit moment worden de vloeren met een was olie afgewerkt. Maar het kan ook met lak, zeep of was. Let er dus op welke het beste bij jouw leefstijl past.

Ook kan een houten vloer nog op verschillende manieren verouderd worden, zoals trommelen, dwars bezagen, borstelen, schaven ect. De uitstraling van de vloer komt zo nog meer tot zijn recht maar het onderhoud zal hierdoor intensiever zijn.

De houten vloer die bij jouw smaak en leefstijl past is de beste houten vloer voor jou.

Ga dus met je wensenlijstje naar een echte vloerenspecialist en daar helpen ze je met het zoeken naar jouw droomvloer.

 

https://www.uwbeste.nl/