Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Beauty en verzorging

Verschillende soorten huidziektes

Iedereen heeft wel eens last gehad van een huidziekte of van dermatitis. In dit artikel gaan we een aantal huidaandoeningen bespreken waardoor je er misschien een kunt herkennen.

Roos bij baby’s

Dit is meestal geen ziekte, maar dit komt door een overtollige talgproductie. Op het hoofd, in de haren zit dan een ophoping van schilfertjes en huidvet.

Roos bij Volwassenen

Dit kan komen door een overtollige talgproductie, zoals bij seborroïsch eczeem. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door een allergie, een bacterie of een schimmel. Typisch hieraan zijn de schilfers op de slapen en de hoofdhuid. Ook komt het voor bij psoriasis en klassiek eczeem. Bij psoriasis zijn er dode. Goed begrensde huid veranderingen, bedekt met schilfertjes. Typische plekken waar dit voorkomt zijn de knieën, de ellebogen en de hoofdhuid.

Erfelijk of Atopisch eczeem

Dit komt voor bij personen die een allergie hebben of bij personen die een allergie in hun familie hebben. Bij jonge kinderen en zuigelingen zijn vooral het voorhoofd, de wangen, de elleboogplooien en de knieplooien aangetast. Dit is anders bij volwassenen. Hier zijn eerder de knie- en elleboogplooien symmetrisch aangetast. De uitslag op de huid kan ook rond de ogen voorkomen.

Gewone voetzoolwratten

Deze kunnen ook voorkomen in groepjes. Er kan op een wrat extra eelt ontstaan. Ook kan een wrat zo groot worden dat ze pijnlijk wordt. Tenslotte kan een wrat nog doorgroeien onder de nagel. Wratjes komen over het algemeen veel voor. Ze zijn erg besmettelijk en worden vaak bij zwembaden overgedragen.

Gewone moedervlekken

Moedervlekken hebben een gewone bruine kleur. Op het moment dat een moedervlek veranderd op gebied van vorm en kleur kun je hier het beste mee naar een huisarts. Ook als een moedervlek begint te bloeden of jeuken moet je een huisarts raadplegen. Veel mensen gaan ieder jaar even naar de huisarts om alle moedervlekken te laten controleren.