Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Media

Solliciteren lukt niet? Volg deze tips

Je hebt ondertussen al tientallen vacatures bekeken, cv’s opgemaakt en motivatiebrieven verzonden, maar toch lukt het niet om aan een nieuwe job te geraken. Wat nu? 

Wie al een tijdje werkloos is, kan behoorlijk gefrustreerd raken door deze constante afwijzingen. Maar laat je niet ontmoedigen. Met behulp van onderstaande tips zorgen we ervoor dat je volgende sollicitatie een schot in de roos is.

Analyseer je verwachtingen

Een eerste reden waarom je moeilijk aangeworven wordt, is omdat je verwachtingen misschien te hoog liggen. Als nieuwkomer solliciteren voor een functie die 5+ jaar ervaring vraagt, zal ongetwijfeld voor een aantal rejecties zorgen. Of misschien worden er bepaalde competenties verwacht die je (nog) niet in huis hebt? 

Het is dus goed mogelijk dat je je verwachtingen moet analyseren en bijstellen. Ga na of je de juiste zoekcriteria hanteert en kijk buiten je comfort zone.

Geef je cv een make-over

Je cv is het eerste contact met een werkgever. En zoals het spreekwoord zegt; you only have one chance to make a first impression. Een cv die er visueel niet aantrekkelijk uitzien, kan ervoor zorgen dat de werkgever weinig aandacht spendeert aan de inhoud. De kans om naar de selectieronde te gaan is dan meteen weg.

Ga met een kritisch oog over je cv. Is die niet te kort of te lang? Is de inhoud mooi gestructureerd? Oogt het lettertype professioneel genoeg? Zoek eventueel een cv template online om als basis te gebruiken. 

Personaliseer de motivatiebrief

Een fout die veel sollicitanten maken, is het gebruik van een algemene motivatiebrief. Voor elke vacature gebruiken ze dezelfde inhoud. Met een gepersonaliseerde motivatiebrief is de kans op succes veel groter. Zo wordt de inhoud voor de lezer veel relevanter, en kan hij beter beslissen of je bij de functie past of niet. 

Kijk buiten de klassieke kanalen

Jobsites zoals Monsterboard zijn het geliefde kanaal voor sollicitanten om vacatures te ontdekken. Toch staan niet alle open posities op deze sites. Sommige bedrijven publiceren vacatures enkel op hun eigen website. Is er een bedrijf waar je graag zou werken? Bezoek dan hun website om alle actuele vacatures te ontdekken. Een open sollicitatie kan ook een goed idee zijn. 

Werk aan je competenties

Als je al een tijdje zonder werk zit, heb je misschien wat extra vrije tijd om je vaardigheden aan te scherpen. Op deze manier word jouw profiel interessanter voor potentiele werkgevers. Volg bijvoorbeeld een Excel opleidingen, een time management cursus of een workshop Facebook advertising. Tegenwoordig kan je een heleboel opleidingen online volgen.