Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Zorg

De basisinformatie over een kunstgebit

Er komt een tijd dat je ineens geinteresseerd bent in de mogelijkheden van een kunstgebit en dat is niets om je voor te schamen. Het kan zijn dat je gebit altijd al slecht is geweest, je een ongelukje hebt gehad, het er door wat voor reden dan ook ongezond uit ziet of dat je zelf ontevreden bent over je gebit. In al deze gevallen is een kunstgebit een optie. Vandaag de dag valt het niet eens meer op, omdat kunstgebitten steeds mooier en realistischer kunnen worden gemaakt. Maar wat voor kunstgebitten bestaan er allemaal?

Soorten kunstgebitten

Steeds bekender wordt het klikgebit, een gebit dat voelt als een vast gebit, maar toch kan worden uitgenomen. De keuze voor een klikgebit wordt vaak gemaakt als het eigen gebit zodanig beschadigd is dat een ‘normaal’ kunstgebit geen optie meer is. Ook kan de keuze uit eigen initiatief zijn, omdat sommige mensen het fijner vinden als het gehelemte vrij is. 

Een prothese is een volledig op maat gemaakt kunstgebit. Je kunt hier kiezen voor een gedeeltelijke of een volledige prothese. De gedeeltelijke optie is een goede oplossing als je slechts aan aantal tanden of kiezen mist en alleen hiervoor vervanging zoekt. De volledige prothese bedekt ook het gehemelte en is een permanentere vervaning voor het gehele gebit. 

Een immediaatprothese is niet bedoeld als een permanent gebit. Deze tijdelijke optie kan direct na het trekken of verliezen van tanden en kiezen worden geplaatst. De voordelen hiervan zijn dat je gebit hierdoor kan herstellen na het verwijderen of verliezen van de tanden en tevens duurt het altijd even voor het permanente kunstgebit is gemaakt. Zo heb je in ieder geval een noodoplossing en kan je er langzaam aan wennen. 

 

De kosten

Online zijn er veel vragen te vinden over de kosten van een kunstgebit. Omdat de prijzen sterk varieren, is hier erg moeilijk antwoord op te geven. De prijs is erg afhankelijk van de soorten behandelingen voorafgaand aan de plaatsing, je huidige gebit, het soort kunstgebit, etc. Hiernaast speelt ook je (zorg)verzekering een grote rol en dan met name of je een basisverzekering hebt of daarnaast ook aanvullend verzekerd bent. Over het algemeen geldt dat een gewoon kunstgebit goedkoper is dan een klikgebit. Wat je het beste kunt doen, is persoonlijk bij jouw tandprotheticusinformeren over een kunstgebit. Je lach is tenslotte de basis van je uitstraling, ga hier goed mee om!