Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Wat doet een advocaat?

Ben jij goed in het beïnvloeden en overtuigen van anderen? Ben je geïnteresseerd in recht? Overweeg dan een carrière als advocaat!

De taken van een advocaat

Een raadsman of raadsvrouw heeft een licentie om de wet uit te oefenen en is verplicht om te werken volgens de wet. Tegelijkertijd moet een advocaat er op toezien dat de rechten van zijn cliënt worden beschermd. Tot het takenpakket van een advocaat behoren onder andere volgende taken:

  • Het geven van juridisch advies en raad

  • Het onderzoeken en verzamelen van informatie of bewijsmateriaal

  • Opstellen van juridische documenten met betrekking tot contracten, echtscheidingen, testamenten of het verkopen van vastgoed

  • Vervolging of verdediging in de rechtbank

  • Bemiddelen bij geschillen

Specialisaties van advocaten

De wetgeving is echter zeer wijdlopig. Hierdoor is het moeilijk om voor een enkele advocaat met goed gevolg juridische bijstand of advies te geven. Je zou het kunnen vergelijken met een arts-specialist die zijn studies en loopbaan heeft gericht op een kenmerkend gebied van het lichaam, type aandoening of ziekte. Ook advocaten hebben een specialisatie in een of meer gerelateerde rechtsgebieden.

 

Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen zich te specialiseren in een bepaald rechtsgebied, zoals strafrecht, procesrecht, familierecht of arbeidsrecht en meer.

 

Hieronder enkele specialisaties kort uitgelicht.

Echtscheidingsadvocaat

Deze advocaat is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft bij het beëindigen van een huwelijk. Denk hierbij aan de voogdij over kinderen, juridische deponeringen en de verdeling van de bezittingen en schulden tussen gehuwden.

Immigratie advocaat

Immigratieadvocaten bepalen de wettelijke rechten en plichten van vreemdelingen. Ze zijn expert bij het helpen en verkrijgen van legaal staatsburgerschap in een bepaald land. Ook staan ze vreemdelingen bij bij burgerschapstests, voorkomen ze uitzetting en bieden ze hulp om onmiddellijke toegang tot het staatsburgerschap te krijgen voor mensen in noodsituaties.

Strafrechtadvocaat

Een advocaat met een specialisatie in strafrecht vertegenwoordigt klanten die strafrechtelijk worden vervolgd. Dit kan fraude, huiselijk geweld, diefstal, verduistering, rijden onder invloed zijn, maar ook andere geweldsmisdrijven en drugsgerelateerde misdrijven.

Faillissementsadvocaat

Een faillissementsadvocaat staat personen of organisaties bij die juridische verklaringen afleggen waarin ze aangeven dat ze hun schuldeisers niet kunnen betalen.

Dierenadvocaat

Een dierenadvocaat is betrokken bij rechtszaken met betrekking tot veterinaire wanpraktijken, dood door schuld, bedorven voedselproducten voor huisdieren, verdedigingszaken tegen hondenbeten, discriminatie, geschillen tussen verhuurders en huurders, aankoopgeschillen, dierenmishandeling en andere diergerelateerde juridische kwesties.

Wil ook jij advocaat worden?

Als je overweegt advocaat te worden, dan heb je een sterke persoonlijkheid nodig. Bovendien is een advocaat ondernemend en onderzoekend, wat betekent dat avontuur, ambitie, nieuwsgierigheid, enthousiasme, positiviteit en zelfverzekerdheid je niet vreemd is. Daarnaast zijn ze assertief, dominant, overtuigend en motiverend.


Klinkt dit als jou? Neem een kijkje bij Rechtnet Procesrecht advocaat om erachter te komen of advocaat een van je beste carrièrematches is.