Onzichtbaar glas

mei 19, 2016 Uit Door

Zonder ramen zou de wereld er heel anders hebben uitgezien. Waar we tegenwoordig wolkenkrabbels hebben die praktisch één groot raam zijn, bestonden er in de middeleeuwen geen ramen. In plaats van een doorzichtige plaat die warmte, kou en regen tegenhoud hadden de woningen gewoon gaten, wat leidde tot een hoop tocht en kou. Sinds de komst van ramen, of glas in het algemeen, is er veel verandert. In plaats van kleine gaten in woningen om licht binnen te laten maar de regen en wind zoveel mogelijk tegen te houden hebben we steeds grotere ramen gekregen omdat de wind en de regen toch niet meer naar binnen konden. Ook is de techniek enorm verandert: van handgemaakt enkelzijdig glas dat vol vervormingen zat zijn we naar dubbel glas gegaan dat fabrieksmatig gemaakt werd en bovendien volledig vlak was, waardoor ze praktisch onzichtbaar waren. Maar ook nu houd de ontwikkeling nog niet op. Nog niet zo lang geleden deden onzichtbare ramen hun intrede.

Onzichtbare ramen? Ramen zijn toch al onzichtbaar? Zeker, ramen zijn al tot zekere hoogte onzichtbaar, zeker als deze goed schoon zijn en men vanuit een bepaalde hoek naar deze ramen kijkt. De huidige ontwikkeling beperkt zich dan ook niet tot het glas, maar tot het raamprofiel eromheen. Tot op heden was het niet mogelijk om het gedeelte waar de ruit gemonteerd was aan zijn omgeving te verbergen, maar dat is nu wel gelukt. Hierdoor kan je de omlijsting niet meer zien en is het net alsof er een gat zit, want ook het profiel aan de zijkanten is nu onzichtbaar. Dit opent een nieuwe wereld voor architecten en designers.

Toch brengt dit ook nadelen met zich mee. Stel je voor dat je glasschade herstellen moet omdat je de ruit niet zag en er doorheen liep. Maar het feit dat je het raam repareren moet weegt natuurlijk niet op tegen deze nieuwe ontwikkeling, bovendien is de kans op glasschade niet opeens twee keer zo groot.

https://www.glasned24.nl/