Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Geschenken

Beginnen met hardlopen: zo doe je dat!

Hardlopen is één van de meest populaire sporten van Nederland. Het is lekker divers want je kunt het altijd en overal doen en je hebt er bijna niks voor nodig. Geen wonder dus dat bijna 900.000 Nederlanders iedere week hun hardloopschoenen aantrekken. Toch is hardlopen ook een sport waar veel blessures bij optreden. Dat komt meestal door onvoldoende voorbereiding en een gebrek aan kennis over waar je op moet letten bij het lopen. Daarom in dit artikel meer informatie!

Begin simpel en luister naar je lichaam

Je begint rustig met bijvoorbeeld één minuut hardlopen en één minuut wandelen. Dat hou je een paar kilometer vol en daarna kun je gaan uitbreiden tot je de gehele afstand hardlopend kunt afleggen. Althans, dat is de ideale situatie.

Veel gemaakte fouten bij beginnen met hardlopen

In de praktijk gaat het vaak anders. Mensen gaan vol enthousiasme allerlei high-tech hardloopmateriaal kopen. Ze kopen een medaille voor de volgende grote hardloopwedstrijd in de stad, want ze gaan sowieso meedoen. Gevolgd door de beste schoenen, kleding van het beste materiaal en een bataljon aan drinkflesjes. Vervolgens beginnen ze met hetzelfde enthousiasme aan de 5 of 10 kilometer die ze willen lopen, met de gouden beker op de wedstrijd al in gedachten.

Na een paar weken beginnen de eerste pijntjes en ongemakken. ‘Dat zal even wennen zijn’, denken ze dan. Dit houdt nog een paar weken aan waardoor je niet op het niveau kunt lopen dat je wilt bereiken en dankzij de klachten neemt het plezier erin in een rap tempo af.

Sluit je aan bij een vereniging

Zoals je misschien al hebt gemerkt komt er behoorlijk wat kijken bij het beginnen met hardlopen. Wanneer je merkt dat je last krijgt van je lichaam of te snel teveel wilt doen. Is het aan te raden om bij een vereniging te gaan lopen die je de basis van het hardlopen bij kan brengen. Ga niet meteen voor de sportprijzen op wedstrijden maar loop in je eigen tempo en luister naar het advies van atleten met meer ervaring! Je kunt die medaille beter bestellen als motivatie voor jezelf wanneer je een persoonlijk doel uit je trainingsplan hebt behaald.