Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Energie

Waar gebruiken we de meeste elektriciteit?

Iedere Nederlander verbruikt ongeveer 1.400 kilowattuur elektriciteit per jaar. Dit komt overeen met ongeveer 400 euro per persoon per jaar. In een particulier huishouden komt ongeveer 27 procent van het elektriciteitsverbruik voor rekening van consumentenelektronica, gevolgd door je koelkast en vriezer met 17 procent en op de derde plaats de wasmachine en wasdroger met 13 procent.

Tv, mobiele telefoons, computers en dergelijke vormen het grootste deel van het elektriciteitsverbruik in een huishouden. Terwijl bewoners vroeger een telefoon, een computer met monitor en een televisie deelden, heeft nu bijna iedereen zijn eigen apparaten. Mensen werken ook na het werk op laptops en de allerkleinsten spelen op de tablet. Een leven zonder smartphone is praktisch onmogelijk en moet daarom regelmatig worden opgeladen. Voor televisies geldt: hoe groter het scherm en hoe beter de resolutie, hoe meer elektriciteit de apparaten verbruiken. Voor velen begint de thuisbioscoopervaring echter pas bij HD en een schermdiagonaal van 40 inch. Wil je besparen op de kosten van je energie? Dan loont het dus om wat vaker de TV uit te zetten of in plaats van de wasdroger te gebruiken de was eens een keertje op te hangen. Is dat allemaal te veel moeite dan loont het om de verschillende energie aanbiedingen te vergelijken. Daarmee kun je vaak ook veel besparen. Vergelijk vooral de bonussen die je krijgt bij het oversluiten.

TV als grote stroomvreter

Niemand wil het gemak missen dat deze technische ontwikkelingen in de consumentenelektronica ons hebben gebracht. Maar als we naar de energiekosten kijken, moeten we als consument letten op het gebruiksgedrag. Een van de gemakkelijkste manieren om stroom te besparen bij televisies en computers, is door ze niet in de stand-by-modus te zetten en ze in plaats daarvan volledig uit te schakelen. Minimale inspanning met groot effect: tot 400 kilowattuur elektriciteit, dat is ongeveer 100 euro per jaar, kan worden bespaard door systematisch uit alles na gebruik echt uit te schakelen. Combineer je dat met één van de goede energie aanbiedingen dan bespaar je al snel enkele tientjes per maand op je energierekening.

Bekijk je eigen elektriciteitsverbruik

Hoe meer mensen in een huishouden leven, hoe lager hun individuele stroomverbruik voor gedeelde apparaten zoals koelkasten, wasmachines en fornuizen. Probeer bijvoorbeeld de was te verzamelen en draai altijd een wasje met een volle wasmachine. Dat geldt natuurlijk ook voor je vaatwasser. Let ook goed op wat je medebewoners doen, een oplader die niet aan het opladen is gebruikt bijvoorbeeld toch een beetje stroom. Is er niemand thuis? Draai dan kan de thermostaat een paar graden naar onderen. Daarmee bespaar je niet alleen op je gasverbruik je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu.