Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Energie

Wat zijn manieren om op een duurzame wijze energie te besparen

Als je energie wil besparen is het gelukkig heel gemakkelijk geworden om hier echt actie op te ondernemen. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor groene stroom of heb je allerlei huishoudelijke oplossingen die je kunt toepassen om je energieverbruik terug te dringen. Daarnaast kun je ook nog een aantal simpele technieken gebruiken die je minder tijd en geld kosten. Zo kun je bijvoorbeeld energie vergelijken om kosten te besparen of kun je informatie inwinnen om bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen te laten installeren, de keuze is tegenwoordig enorm. Om je op weg te helpen hebben we nog een aantal handige tips voor je om direct aan de slag te gaan.

Energie besparen: overschakelen naar groene stroom

De inspanning is minimaal, het resultaat zal u verbazen: een eenvoudig drie-persoons huishouden met een verbruik van 3.500 kWh vermijdt ongeveer 935 kg CO2 per jaar door een eenvoudige, gratis overstap naar een groene stroomleverancier. Het gaat hier dus niet om energiebesparing, maar om een ​​besparing op de CO2-uitstoot die schadelijk is voor het klimaat – bijna net zo goed.

De reden voor dit enorme besparingspotentieel: conventionele elektriciteit is grotendeels afkomstig van fossiele brandstoffen – en steenkool, olie en dergelijke stoten een enorme hoeveelheid CO2 de atmosfeer in. De conventionele Nederlandse vermogensmix stoot meer dan 600 gram CO2 per kWh uit. Groene stroom wordt als klimaatneutraal beschouwd.

Bespaar energie: volledig omzetten in LED’s

Wist je dat gewone gloeilampen slechts vijf procent van hun energie gebruiken om licht te produceren? De resterende 95% sopt in ongebruikte hitte! Lange tijd werd daarom geadviseerd om over te schakelen naar spaarlampen, omdat deze efficiënter zijn. Dat klopt, maar spaarlampen bevatten giftig kwik. Daarnaast is er al enkele jaren een energiezuiniger alternatief: led-lampen.

De acquisitiekosten zijn fors gedaald: in de bouwmarkt kosten LED-lampen slechts twee tot drie euro. Als u vandaag alle lampen en spaarlampen in uw huishouden uitsluit, kunt u uw energiebehoeften voor licht tot 90 procent verminderen. En bespaar tot 200, – Euro op elektriciteitskosten – en natuurlijk veel CO2.

Nog een pluspunt: met een levensduur van minstens 20.000 uur gaan LED’s 20 jaar mee met een gemiddelde verlichtingsduur van 3 uur per dag. Een normale gloeilamp komt slechts tot een jaar

Bespaar energie: Gebruik dit jaar geen airconditioning of verminder je gebruik

Op echt warme dagen is het verlangen naar airconditioning begrijpelijk. Maar de apparaten zijn echt hongerig en verdomd schadelijk voor het klimaat: een airconditioner stoot 165 kg CO2 uit als het acht uur per dag, 30 dagen per jaar loopt.

Je kunt 75 euro per jaar besparen en veel elektriciteit als je het zonder doet. En ook geld voor verkoudheidsremedies, want bij grote temperatuursverschillen tussen koel appartement en warmte in de openlucht krijg je snel verkoudheid.

  • Iedereen die in Nederland woont, heeft hoe dan ook zelden airconditioning nodig. In de zomer kunt u afkoelen met eenvoudige middelen:
  • Houd de ramen overdag gesloten en laat de jaloezieën of jaloezieën naar beneden als extra bescherming tegen hitte.
  • Profiteer van de koele uren van de nacht: open de ramen om frisse lucht in de kamers te krijgen.
  • Een ventilator zorgt voor een koel briesje – maar houd er rekening mee dat er ook energie wordt gebruikt (hoewel minder dan een airconditioner).
  • Als u nog steeds airconditioning wilt kopen, moet het apparaat op zijn minst energie-efficiëntieklasse A + hebben.

https://beste-energievergelijker.com