Uw Beste Bedrijvengids
Image default
Telefonie

Ben jij ook iedere maand door je mobiele data heen?

Op het moment dat je je mobiele abonnement afsloot, koos je er voor eentje met een flinke lading data. Meer dan je ooit had gebruikt per maand, zag je op je oude facturen. Voor de zekerheid, zodat je in ieder geval wist dat je goed zat, aan de ruime kant zelfs, en er voorlopig geen omkijken meer naar had. Inmiddels zijn we een paar maanden of jaren verder en tja, de realiteit blijkt toch anders te zijn. Iedere maand ben je door je data heen! Hoe komt dat, en wat kun je eraan doen?

We gebruiken het voor steeds meer dingen

Hoeveel mobiele data we nodig hebben om de maand door te komen, dat verschilt per persoon. Er zijn genoeg mensen die nauwelijks data gebruiken, maar er is vooral een groeiende groep die steeds meer data erdoorheen jast. Soms heb je het zelf niet in de gaten, maar gebruik je toch veel meer data dan voorheen.

We pakken op steeds meer momenten onze telefoon. Even het weer of het nieuws checken, maar ook even dat document voor je werk downloaden en bekijken. Foto’s ontvangen of doorsturen, een muziekje luisteren, een filmpje kijken. Zelfs bellen doen we, ongemerkt, steeds vaker via onze mobiele internetverbinding, en niet meer via het telefoonnetwerk. Bellen via bijvoorbeeld WhatsApp wordt steeds meer gedaan, en dat kost dus data, in plaats van belminuten.

Tel je al deze zaken waar we data voor gebruiken bij elkaar op, en vergelijk je het met wat we er pakweg twee jaar geleden mee deden, dan is het niet zo vreemd dat we steeds vaker door onze data heen zijn. Zelfs als we nog zo ruim hebben ingekocht.

Soms is een duurder abonnement toch goedkoper

In veel gevallen lijkt door je data heen zijn niet zo’n grote ramp: je kunt je MB’s aanvullen, of aan het einde van de maand extra betalen voor de extra data die je gebruikt hebt. Onthoud echter wel dat de tarieven hiervoor vaak hoger zijn dan bij ‘normale’ data binnen je abonnement het geval is. Grote kans dus dat je rekening flink hoog uitvalt!

Het kan daarom beter zijn om over te stappen naar een ander abonnement, zelfs naar eentje dat in de basis wat duurder is, zodat je niet meer met deze extra kosten te maken krijgt. Ga je mobiele abonnementen vergelijken, kies dan voor een hoeveelheid data die wat boven de hoeveelheid die je nu maandelijks gebruikt zit; zo heb je weer even wat marge. Heb je al een goed toestel, dan kun je sim only abonnementen vergelijken, en voor de goedkoopste optie met de meeste data gaan. Heb je ook een nieuw toestel nodig? Dan kun je kiezen voor een abonnement met toestel, waarbij eveneens de hoeveelheid data en de prijs de zaken zijn waar je extra goed naar moet kijken.