Hoe lang kun je geopende wijn nog drinken

Hoe lang kun je geopende wijn nog drinken Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je hebt een mooie wijn ...

Hoe lang kun je geopende wijn nog drinken

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je hebt een mooie wijn gekocht of gekregen. Ontkurk en drink je die meteen of laat je hem een tijdje staan, zodat hij hopelijk nog beter wordt? Sommige wijnen hebben tijd nodig om in topconditie te geraken, sommige zelfs een paar jaar!

In wijn zitten van nature conserveringsmiddelen waaronder alcohol, zuur en tannine. Meestal voegt een wijnmaker ook een beetje sulfiet toe om voor een langere houdbaarheid. Verschillende wijnen hebben een verschillende houdbaarheid, wisselend van 1 jaar (lichte fruitige witte wijnen) tot wel 100 jaar (de kostbare toppers uit Bordeaux of Bourgogne).

Om je wijn op de correcte wijze te bewaren is er een aantal factoren van belang. Als eerste de temperatuur die in de regel nooit boven de 24 graden en niet onder de 4 mag zijn. = UV licht kan ook slecht zijn voor jouw wijn. Wil je zeker weten dat je wijn niet beschadigd door invloeden van buitenaf, dan is een wijnklimaatkast wellicht een goede optie voor jou.

Van alle wijnen die in Nederland verkocht worden is 95% al gewoon op dronk. Er zijn echter wijnen die beter worden als je ze langer bewaart. Vaak zijn dit de wat kostbaardere wijnen met meer power. Men heeft hier vaak te maken met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah (rood) of Chardonnay, Riesling en Sémillon (wit).

Er is eigenlijk maar één manier om erachter te komen of je wijn nog goed is: proeven. Is je wijn zuur, of stinkt hij bijvoorbeeld naar nat karton? Waarschijnlijk is hij dan niet meer goed. Soms kan het goed beluchten van een wijn nog helpen om vieze geuren te verwijderen. Een ontkurkte fles wijn zal meestal nog een aantal dagen goed blijven. Heb je echter een fles rode wijn open op het aanrecht laten staan, dan kan het dat deze na één dag al niet meer lekker is. Er zijn overigens genoeg hulpmiddelen die je helpen bij het langer bewaren van een wijn. Zo is het mogelijk een fles vacuüm te pompen, of met gebruik van argongas de wijn door de kurk heen schenken zonder dat er zuurstof in de fles kan komen!

https://biodivino.nl/

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Industrie

Filtertechniek voor uiteenlopende sectoren

Elke sector heeft zijn eigen uitdagingen wanneer het gaat om luchtkwaliteit. In de voedingsmiddelenindustrie kan stof niet alleen de productielijn vervuilen, maar ook de kwaliteit

Zakelijke dienstverlening

Duurzame keuzes binnen de 5S-methode

Een efficiënte werkvloer staat of valt met de juiste materialen. De 5S-methode draait om orde, veiligheid en continu verbeteren, maar zonder duurzame oplossingen gaat het